Lezuhant a csupaszárny Northrop

iho   ·   2019.04.25. 09:00
cim

Felszállás után nem sokkal zuhant le az egyetlen példányban létező Northrop-konstrukció, a chinói Planes of Fame repülőmúzeum gépe, amely a hamarosan sorra kerül repülőtalálkozóra készülőben startolt el és Norco börtönének udvarára csapódott be, a pilóta nem élte túl a balesetet, a gép pedig teljesen megsemmisült. A repülésről és a baleset okairól egyelőre nem lehet tudni további részleteket.

A Northrop-gép egy légibemutatón (fotó: Flying Magazine)

Az élénksárgára festett, együléses N9MB az Egyesült Államok oldtimer-közösségének egyik legértékesebb és legkülönlegesebb repülőgépe volt. Mint arról portálunk egy friss Horten-konstrukció kapcsán beszámolt, a második világháború előtt kezdődött a kutatómunka a külön törzs és farokrész valamint vezérsíkok nélküli, kis légellenállású konstrukciók repüléséről és megépítéséről. Ez a kétmotoros, tolólégcsavaros példány az amerikai repülőgépipar kísérleti gépe volt, a később valóban megépült, több mint kilencven tonnás bombázó prototípus, az X-, illetve YB-35 egyharmad nagyságú méretarányos változata, amelyen a majdani stratégiai bombázó vezethetőségét, repülési tulajdonságait modellezték.

A katasztrófa helyszíne, a börtönudvar (fotó: Facebook)

Az X-35 programot végül néhány példány elkészülte után, a sugárhajtóművekkel repülő YB-49-essel együtt, a nehezen megoldható technikai problémák miatt leállították, de késői utódként és a háború utáni konstrukciókkal szerzett tapasztalatok alapján sikerült kifejleszteni a fly-by-wire repülésvezérlés alkalmazásával a mai idők egyik legkülönlegesebb katonai gépét, a B-2-es alacsony észlelhetőségű csupaszárny stratégiai bombázót.

Az N9M négy példánya 1944-ben készült, és a Muroc repülőtéren – a mostani Edwards elődjén – repültek vele. Közülük egyedül a B-jelű példány maradt meg és került az ötvenes években a Planes of Fame későbbi alapítója, Ed Maloney tulajdonába. A 300 lóerős, nyolchengeres motorokkal meghajtott gépet tizenhárom éven át restaurálták, és 1994 óta repült ismét, az amerikai repülőnapok, találkozók résztvevőinek és nézőinek örömére.

A kései csupaszárny leszármazott, a B-2 Spirit

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek