Lezuhant utas, lenyelt lemez

iho/repülés   ·   2012.05.09. 08:04
sarkany3cm

Meglehetősen furcsa baleset tartja izgalomban a kanadai sportrepülőket: egy igen tapasztalt, sokórás sárkányrepülő Vancouver közelében, hegyi startjuk után néhány másodperccel elvesztette tandemutasát, majd földet érés után szándékosan lenyelte a gépre szerelt kamera adatlemezét, amely feltehetően rögzítette a baleset részleteit.

A pilóta, William Jon Orders, a Királyi Kanadai Hegyi Rendőrség börtönében tartózkodik, és a hatóság úgymond megpróbálja „visszaszerezni” a memóriakártyát, ami a rendőrség kérésére készült röntgenfelvétel tanúsága szerint továbbra is a pilóta testében van, de ami a hatóságiak szerint „előbb vagy utóbb” úgyis a kivizsgálók kezébe kerül.

Nos, nem sokkal ezelőtt a memóriakártya tényleg előkerült, ezután az ötvenéves pilótát óvadék ellenében szabadlábra helyezték, a vizsgálat és az eljárás folyik tovább. Orders le kellett, hogy adja az útlevelét, tehát nem hagyhatja el az országot, és fel kellett függesztenie légi tevékenységét is. Orders ügyvédje szerint őszinte megbánást érez és hajlandó a továbbiakban együttműködni a hatóságokkal.

Az eddig ismert adatok és a szemtanúk beszámolója szerint az utas, a 27 éves, Vancouverben élő mexikói nő, Lenami Godinez-Avila a barátjával ünnepelte együttlétük évfordulóját, ebből az alkalomból fizetett be 210 dollárt az utasrepülésre a festői Fraser-völgy felett. A repülés során az utas a pilóta mögött és felett kapcsolódik hevederekkel a géphez, ahogy ezt egy másik utasrepüléskor készült felvételen is látni. Ez alkalommal azonban a hölgy hevedere feltehetően nem volt megfelelően rákapcsolva a gépre.

Amikor Godinez-Avila a start után lecsúszott Orders mögül, a pilóta lábain tartotta magát egy ideig, de aztán háromszáz méterről, barátja szeme láttára a mélybe zuhant. Holttestét nyolcórás keresés után sikerült csak az erdős hegyvidéken megtalálni. A pilóta az utas lezuhanása után a géppel simán földet ért, majd azonnal eltüntette a bizonyítékot.

A kanadai sárkányrepülők szövetsége maga is vizsgálja az ügyet, közleménye szerint ez az első halálos baleset a kanadai sárkányrepülés eddigi negyvenéves történetében.

Kapcsolódó hírek