Liberalizálták a vasúti személyszállítást Bulgáriában

iho/vasút   ·   2019.02.13. 08:45
400px_bdz_desiro

A bolgár országgyűlés február 7-én fogadta el azt a törvénymódosítást, amely szerint a nemzeti vasúttársaságon, a BDZ-n túl külföldi vasútvállalatok is hozzáférhetnek a bolgár vasúthálózathoz, ezáltal joguk van személyszállítást is végezni. A Vasúti Igazgatósági Végrehajtó Hivatalnak (RAEA) hozzáférést kell biztosítania a vasúthálózathoz és a szolgálati létesítményekhez, valamint el kell ismernie az Európai Vasúti Ügynökség által kiadott, az Európai Unió piacain végzett tevékenységeket engedélyező egységes vasúti biztonsági tanúsítványokat.

Bulgáriában a nemzeti vasút BDZ-n kívül más külföldi vasúttársaságok is megjelenthetnek ezentúl a személyszállítási piacon (fotó: Wikipedia)

Az új egységes tanúsítvány a jelenleg érvényes kétrészest váltja fel, melynek „A” részét az a tagállam bocsátja ki, ahova a vasútvállalat be van jegyezve, a „B” részét pedig az az ország állítja ki, ahol a vállalat szolgáltatni akar. Ezentúl a RAEA is ki fogja tudni adni ezeket a tanúsítványokat, de csak abban az esetben, ha a vasútvállalat kizárólag a bolgár vasúthálózaton üzemel.

A törvénymódosítás azonban korlátozhatja a hozzáférést azokon a vonalszakaszokon, ahol a BDZ még 2024 végéig közszolgáltatási szerződés alapján szállít utasokat. Az elutasítás csak abban az esetben megengedett, ha a külföldi vasúti szolgáltató által kért végállomás a BDZ-vel kötött közbeszerzési szerződés gazdasági egyensúlyának torzulásához vezet.

A szövegek kikötik, hogy a vasúti fuvarozók az engedélyük érvényességének lejártáig használhatják azokat. Azok a cégek, melyek 2019. június 16. előtt jelentkeznek az engedélyekért, de még nem kapták meg, már az új követelmények szerinti procedúrán mennek át. Az egységes tanúsítványok öt évig lesznek érvényesek.

A Végrehajtó Hivatal egy olyan nemzeti járműnyilvántartást vezet majd, mely megfelel az Európai Bizottság által elfogadott nemzeti járműnyilvántartásokra vonatkozó közös előírásoknak – jelenti a Railway Pro.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek