Tömeges balesetek<br />a Kékszalagon

iho/hajózás   ·   2011.07.15. 08:06
kekszalag400

Több hajót is megrongált a tegnap esti vihar a balatoni Kékszalag versenyen. A sérültek számáról nincs biztos információ, de több hajó még most is elhagytava várja, hogy kimentsék.

A verseny 588 indulója közül vagy 200 már beért, 160 viszont föladta. Százötven hajó kért mentést, ezekről 350 főt hoztak ki a mentésben részt vevők.

A Lisa nevű hajó nyerte az idei Kékszalagot, a reggel 9 óra rajt után este 9 óra 23-kor futottak át a füredi célvonalon. Litkey Farkas és legénysége legutóbb két éve volt a leggyorsabb. Az idei második helyezett a Principessa.

A profik már a célban voltak, amikor a lassabb hajókra lecsapott a vihar

Miközben a profi csapatok már a győzelmet ünnepeélték Balatonfüreden, addig a kisebb és lassabb hajók komoly gondba kerültek. A Dunántúlra időközben ugyanis megérkezett az az erős hidegfront, ami a meteorológusok előrejelzése alapján néhány órával korábban vártak. Ez a nagyerejű front Szigliget környékén több hajón is gondot okozott. Lapunk információi szerint több versenyző vízbe esett, egy másik hajónak pedig az árboca törött el. A mentőhajóknak ezúttal komolyabb feladatai adódtak.

Egész éjszaka folyt a szerencsétlenül járt hajók mentése. Több hajó még péntek reggel is víz alatt volt, mások pedig horgonyon várják a mentést. A szervezők az elmúlt néhány évben egyre komolyabb technikai segítséget nyújtottak a versenyőknek: sms-ben értesítik őket a verseny hirdetményeiről, és már rádióhálózat is segíti a rendezést.

Kapcsolódó hírek