Lízingcég nagy rendelése: negyven Boeing 737-es

MTI   ·   2014.01.21. 07:39

Negyven Boeing 737-es keskenytörzsű repülőgépet vesz a világ legnagyobb, repülőgépek tartós bérletbe adásával foglalkozó vállalata, a GE Capital Aviation Services (GECAS).

A negyven gépből húsz Next Generation 737-800-as, másik húsz pedig ennek készülő újabb változata, 737 MAX 8 lesz. Az üzlet listaáron 4 milliárd dollár értékű. Ezzel a GECAS 737 MAX-ra vonatkozó rendelésállománya 95 darabra, a Next Generation változatra 387 darabra, összes rendelésük a Boeing felé pedig 638 darabra emelkedik.

A közleményben idézték Norman C. T. Liut, a GECAS vezérigazgatóját, aki elmondta: a bővülő igények miatt döntöttek a negyven darabos flottabővítés mellett, a velük kapcsolatban álló légicégek ugyanis egyre több üzemanyag-takarékos repülőt szeretnének szolgálatba állítani.
A 737 MAX típusváltozatot a legmodernebb CFM hajtóművekkel szerelik fel. A CFM gyártója, a CFM International 50 százalékban a francia SNECMA, 50 százalékban pedig a General Electric tulajdona. Az új hajtóművekkel felszerelt 737-esek egy utasra vetített üzemelési költsége 8 százalékkal alacsonyabb a Next Generation változathoz képest. A típusra eddig a Boeing összesítése szerint 1763 megrendelés érkezett 32 légifuvarozótól.

A GECAS a világ legnagyobb repülőgépek tartós bérletbe adásával foglalkozó vállalata, flottája 1630 gépből áll, ezek között megtalálhatóak az Airbus és a Boeing keskeny- és szélestörzsű gépei, valamint a Bombardier, az Embraer és az ATR regionális típusai is. A lízingcég világszerte 230 légitársasággal áll kapcsolatban, európai központjuk az írországi Shannonban van.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek