London: két metrósztrájk már biztos

MTI/iho   ·   2015.08.12. 18:35

A londoni metró tizenegy vonalán 270 állomás van, naponta 4-4,5 millió, évente pedig több mint 1,2 milliárd utast szállít, amivel a világ tizenegyedik legforgalmasabb metróhálózata. A metró dolgozóit négy szakszervezet képviseli, egyedül az RMT-nek mintegy 80 ezer tagja van. Július és augusztus elején már volt két sztrájk, mindkettő megbénította a brit főváros közlekedését: több száz kilométeren alakultak ki torlódások, és hiába állítottak szolgálatba a szokottnál több buszt, köztük 70 éves matuzsálemeket is, az utasok így is megszenvedték a munkabeszüntetést. Londonban ráadásul rendkívül drága a tömegközlekedés, a város legbelső két zónájára érvényes havi bérlet ára 123 font (hozzávetőleg 54 ezer forint).

A metróvezetők most augusztus 25-ére és 27-ére este 9 órától, illetve az állomásszemélyzet este fél 7-től meghirdetett újabb munkabeszüntetése a londoni metróközlekedés háromnapos megbénulását okozhatja, a két sztrájk között ugyanis nem telik el elég idő ahhoz, hogy a szolgáltatás teljesen helyreálljon.

A tiltakozást kiváltó éjszakai működés öt vonalon indult el pénteken és szombaton. A munkavállalók mereven elutasítják a szolgáltatás bevezetését, és annak határozatlan idejű elhalasztását kérik, mert a munka és a magánélet egyensúlyának felborulásától tartanak.

A londoni közlekedési vállalat azt állítja, nagyvonalú ajánlatot tett a dolgozóknak. Ígérete szerint senkinek sem kellene a jelenleginél többet dolgoznia. A metróvezetők 200 font pótlékot kapnának az éjszakai műszakra, az állomásszemélyzet pedig 500 font bónuszt. A munkáltató két százalékos béremelést is ajánlott. Emellett 32 órás munkahét bevezetését ígérte, illetve azt, senkit sem köteleznek az éjszakai munkára.

Londonban a kezdő metróvezetők éves fizetése 49 ezer 673 font (csaknem 21 millió forint), amely ötévi szolgálat után 50–60 ezer font közötti összegre emelkedhet. Az évi szabadság 43 nap, a munkahét 36 órás.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek