Londoni buszok: lassan tankolni sem kell, annyi üzemanyagot takarítanak meg

iho/közút   ·   2019.11.09. 09:05
london_allison0

Allison xFE váltó-hardverrel átépített és FuelSense 2.0 szoftverrel kiegészített utcai midibuszos tesztek 7,13 százalékos üzemanyag-megtakarítást értek el. Éves szinten, átlagosan számolva a megtakarítás 4,37 százalékos. A tizenöt hónapos tanulmány az elérhető megtakarításokat mutatja be, amennyiben egy közepes korú buszt az Allison sebességváltó-csomagjával építenek át.

(fotók: Allison)

A teszt, amely 2018 augusztusában indult és még folyamatban van, egy olyan ADL Enviro200 midibus üzemanyag-fogyasztását mérte a napi szokásos rutinfeladatok során, melyet Allison T2100 típusú váltóval szereltek fel. A teszteket az Allisontól függetlenül egyrészt a Go-Ahead London – az angol főváros egyik legnagyobb, buszokat üzemeltető vállalata –, másrészt az ADL, Anglia legnagyobb busz-gyártója végezte. A mintegy tizenöt hónap során következetesen gyűjtött tapasztalatok eredményeképpen az ADL egy átépítési programot körvonalazott az Allison Transmissiont működtető angol vásárlói részére.

Az Enviro200 a Go-Ahead Stockwell-i depójából indulva közlekedik, ahol hozzávetőleg 2400 mérföldet tett meg havonta, mióta 2013-ban csatlakozott a flottához. Az üzemanyag-fogyasztást eredetileg xFE alkalmazás nélkül mérték az Allison első-generációs FuelSense szoftverével, majd megismételték a mérést, miután beépítették az xFE-t és a legfrissebb FuelSense 2.0 alkalmazásokat. Igazolták, hogy 36 ezer tesztmérföld megtétele után az új sebességváltó-technológiának köszönhetően az üzemanyagszámla ezen az útvonalon éves szinten 2000 angol fonttal lett kevesebb buszonként. Amennyiben a Go-Ahead mind a tizennégy, ebben a garázsban Allison T2100 váltóval működő londoni buszát átépítené xFE alkalmazással és FuelSense 2.0-val, akkor éves szinten 28 ezer fontot takaríthatna meg az üzemanyagköltségeken és mintegy 27 ezer 860 kilogramm szén-dioxiddal kevesebb kerülne a levegőbe.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Titkos bunker Veszprémben, 150 éves fűtőház Miskolcon, vasúti magángyűjtemény Kelebián, nosztalgiabuszok Hatvanban: ha Múzeumok Éjszakája, akkor MÁV–Volán-csoport is!

MÁV/iho   ·   2024.06.19. 16:10

Június 22-én az ország számos pontján várják érdekes programokkal a látogatókat: a MÁV–Volán-csoport idén is aktív résztvevője a rendezvénynek, tizenkilenc településen, összesen huszonegy helyszín tart nyitva az érdeklődők előtt jövő szombat éjszaka.

Közút Haszonjármű

EKM: gyorsabbá válik a nagykategóriás jogosítványszerzés

iho/közút   ·   2024.06.19. 08:05

Újabb egyszerűsítéssel, ezúttal a nagykategóriás jogosítványszerzés gyorsításával segíti az Építési és Közlekedési Minisztérium a hazai szállítmányozási és fuvarozói ágazat fejlődését, a szektorban tapasztalt munkaerőhiány csökkentését. A jövőben a teherautók vezetésére jogosító C kategóriás jogosítvánnyal egyidőben megszerezhető az ahhoz kapcsolt nehézpótkocsiból álló járműszerelvényekre szóló CE kategóriás vezetői engedély.