LOT-privatizáció: kínai érdeklődés?

MTI   ·   2011.12.22. 16:03

Igen termékeny volt Bronislaw Komorowski lengyel államfő kínai útja: az öt napos látogatás során számos megállapodás született a házigazda Kína és Lengyelország között.

A lengyel államfő Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnökkel stratégiai partnerségi megállapodást kötött, mely többek között a politikai, gazdasági, kereskedelmi, felsőoktatási és kulturális téren való együttműködés kiterjesztését jelenti. Lengyelország a hetedik Európai Uniós tagállam, mely stratégiai partnerséget kötött a kelet-ázsiai országgal

A tárgyalások eredményeként egyéb energetikai, bányászati és más megállapodások mellett a Lot szándéklevelet írt alá az Air China légitársasággal a Varsó-Peking és Peking-Varsó járatok rendszeressé tételéről 2012 júniusától.

Arra a kérdésre válaszolva, a kínai fél érdekelt-e a lengyel nemzeti légitársaság privatizációjában, Zdzisław Gawlik helyettes pénzügyminiszter úgy fogalmazott: részletekről nem tárgyaltak Hu Csin-tao államfővel, ám azt megerősítette: kínai vállalkozók felvásárolnának lengyel szállítási cégeket.

Kapcsolódó hírek