Ma Szigliget a Balaton központja

iho/hajózás   ·   2012.09.28. 11:30
szigliget_keszkk

Többször hírt adtunk már arról, hogy a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) Németországból vásárolta legújabb hajóját a Bodanwerft hajógyártótól. A vízibusz 40 méter hosszú és 7 méter széles teste tréleren érte el a Roth bei Nürnberg kikötőjét, ahonnan a Herso-I nevű uszály öt nap alatt vitte Dunaújvárosba, hogy ott ismét trélerre daruzzák, így eljuttatva a hajót Siófokra, ahol végül teljesen elkészítették.

A dunaújvárosi kidaruzás<br >(fotó: Vörös Attila)

Az építéshez 2012. január elején láttak hozzá a Bahart munkatársai, akik maguk végeztek el gépészeti munkáktól kezdve a belső bútorok megépítésén át a villamos berendezések szereléséig. Időközben a Balatoni Hajózási Zrt. pályázatot írt ki a hajó elnevezésére, melyre több száz javaslat érkezett, köztük a Szigliget is. A Bahart ezalatt fölajánlotta azon települések önkormányzatának a névhasználatot, amelyeknek a nevét még nem viseli balatoni hajó. Szigliget önkormányzata vállalta jelentős összegű névszponzorálási díj megfizetését, így ezen ősi, nagy múltú községről kapta nevét a legújabb hajó.

Augusztusban befejeződött az építés, így a háromszáz fős Szigliget szeptember 18-án részt vehetett a Nemzeti Közlekedési Hatóság üzemképességi szemléjén, ennek köszönhetően ma a névadó településen a vitorláskikötő keresztelőjével együtt avatták föl.

Az elkészült Szigliget<br >(fotó: Balatoni Hajózási Zrt., Rill Tamás)

A Balatoni Hajózási Zrt.-nél már hagyománnyá vált – derül ki a Bahart közleményéből –, hogy vitorláskikötői a tóhoz kötődő híres személyekről kapják nevüket. Emellett a szigligeti képviselő-testület is célként tűzte ki, hogy megemlékezzen azokról a Szigligethez kötődő személyekről, akik munkásságukkal rászolgáltak az ország és a település elismerésére.

Id. Szívós István „Szigliget és a Balaton szerelmese” volt, ahogy ez Béres János szobrászművész által készített, és az ünnepségen leleplezett domborművön is olvasható. A kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó (1952 Helsinki és 1956 Melbourne) mindig szívesen tartózkodott a Balaton-parti kis településen, Szigligeten. Sokat járt horgászni, csónakja a jelenlegi vitorláskikötő területén volt. Innen indult a nyugalmat és horgászélményeket nyújtó víztükörre. A nyaralója erkélyén ülve a Balaton tárult szemei elé, érthető, miért id. Szívós Istvánt választotta a képviselő-testület.

A rendezvényen ünnepi beszédet mondott Balassa Balázs, Szigliget polgármestere, valamint a család képviseletében Gallov Rezső méltatta id. Szívós István munkásságát. Az őt ábrázoló domborművet, ifj. Szívós István és Béres János szobrászművész, míg a kikötő új nevét ábrázoló táblát unokája, Szívós Márton leplezte le.

Kapcsolódó hírek