Madárvédő MÁV

iho   ·   2015.08.04. 11:15
00kicsi

Védett madarak – köztük vércsék is – gyakran előfordulnak a vasút környékén, nemcsak a felhagyott vagy a ritka forgalmú vonalak, hanem a forgalmas sínpárok mellett is. Az ötvenezer forint eszmei értékű vörös vércse többek közt Budafokon is fészkel: a Magyar Madártani Egyesület tagjai jelezték a MÁV-nak, hogy a megállóhely antennatornyán egy, vércse által lakott régi varjúfészket találtak. Ezt a fészket a vasúttársaság dolgozóival közösen cserélték ki egy költőládára, remélve, hogy a következő fészkelési időszakban a kis ragadozók újra megtalálják.

Vörös vércse fészkelt Kelenföldön is: 2009-ben Kemsei Zoltán fényképezte a madarakat az egyik felsővezetéktartó oszlopon

A budafoki vércséken kívül a keszthelyi állomáson fészkelő molnárfecskékre is külön figyelmet fordít a MÁV. A felvételi épület teljes felújításánál a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkkal egyeztetve végzik a munkákat: az adott, fecskefészkekkel teli északi oldal rekonstrukciója csak szeptember 15., a fecskék elvonulása után kezdődik. Emellett kihelyeztek mintegy kétszáz műfészket, és egy védőhálót is beépítenek, hogy a munka és a madarak ne akadályozzák egymást – áll a MÁV sajtóközleményében.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek