Madridban megszűnik a papíralapú jegy a tömegközlekedésben

MTI   ·   2017.07.07. 10:37

Madridban év végén megszűnik a papíralapú jegy a tömegközlekedésben, az azokat kiváltó plasztikkártyákat pénteken kezdte árusítani a helyi tömegközlekedési vállalat, a Consorcio Regional de Transportes de Madrid (CRTM). A mostantól használható Multi nevű kártya két és fél euróba (775 forint) kerül, és egy útra szóló jegyeket, tíz utazásra alkalmas gyűjtőjegyet, illetve a turistáknak egy–öt-, vagy hétnapos bérleteket lehet rátölteni, amelyek a metróra, a városi és távolsági buszokra érvényesek – áll a vállalat által közzétett tájékoztatóban. A közlekedési kártyákat a metrók bejáratánál elhelyezett automatáknál, és újságárusoknál lehet kiváltani és feltölteni, de utóbbira a Bankia nevű pénzintézet bankautomatáinál is lehetőség van. A madridiak október 14-éig az interneten ingyen igényelhetik a plasztikkártyákat, amelyek nem személyhez kötöttek. Kivételt a nagycsaládosok és a fogyatékkal élők képeznek, akiknek húsz–ötven százalék közötti kedvezmény adnak a jegyek árából a Multi-kártyán.

Egy-egy plasztikkártya tíz évig lesz érvényes, amelyeket két évig díjmentesen cserélnek. A papíralapú jegyeket árusítása október végén szűnik meg végleg a spanyol fővárosban, a megváltott jegyeket pedig az év utolsó napjáig lehet felhasználni. A számítások szerint az intézkedéssel huszonhét tonna papírt és annak mintegy 230 ezer eurót (71 millió forintot) takarít meg a CRTM a hagyományos jegyek megszűnésével.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek