Magnus Expedíció: eltört a kabintető

iho   ·   2015.02.26. 19:00
cim

A sors egyelőre nem fogadta kegyeibe a Földi Zoltán pilóta és Hankusz Kálmán fotográfus alkotta Magnus Expedíciót, amely a Földközi-tenger körberepülésére vállalkozott: a kis csapat repülőgépének kabinteteje megsérült, így kénytelenek voltak az olaszországi Albengában kényszerleszállást végrehajtani. A srácoknak azonban eszük ágában sincs feladni, ha megérkezik az új kabintető, folytatják útjukat, olvasható az expedícióról kiadott közleményben.

A Magnus Expedíció február 22-én, vasárnap Barcelona felé vette az irányt. Szélcsendes, gyönyörű időben repültek, az olasz-francia határ után terveztek egy leszállást, hogy feltankolják üzemanyaggal a gépet. Ám a sors közbeszólt…

- Hogy ütköztünk-e valamivel, vagy mi történt, nem tudom, pontosabban nem emlékszem, mert olyan hirtelen történt minden – kezdte Hankus Kálmán. – Mivel a fejhallgató a fejünkön volt, ezért a koppanást alig lehet hallani, ám egyszer csak arra lettünk figyelmesek, hogy megrepedt a kabintető. Egy pillanat múlva levált belőle egy darab, felerősödött a szélzaj és jéghideg levegő csapott az arcunkba.

Ha viccesen nézem a történteket, tulajdonképpen, akárcsak elődeink, mi is nyitott géppel repültünk. Olyan érzésem támadt, mintha nem is a gépben lennénk, hanem a szabadban. Ilyenkor éreztük, hallottuk igazán, milyen óriási erők dolgoznak a levegőben. A kis turbulencia, ami máskor meg se kottyan, most félelmetesnek tűnt. A vákuum – mint a filmeken – kiszippantott mindent, amit tudott, repült a térkép, majd a fejhallgatók. Bár mindent lekötöttünk, a hihetetlen erő mégis kitépte a kamerát a nyakamból. Félelmetes volt.

Nem volt időnk megszokni a „kabriót”, mert szerencsére tőlünk 20 kilométerre volt egy reptér, Albengában, oda le tudtunk szállni. Nagyon profi volt a reptér személyzete, mire landoltunk, már rengetegen vártak minket. Persze, nem örülünk annak, ami történt, ám az is kiderült, hogy a repülőgép jól vizsgázott vészhelyzetben. A Magnus Aircraft szakemberei a hétvégére ígérték, hogy kicserélik a kabintetőt, aztán folytatjuk utunkat, ez nem is lehet kérdés! – hangzik a közlemény.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek