Magyari Béla előtt tiszteleg a Szeged International Airshow

iho/repülés   ·   2021.09.03. 18:20
15_repulonapok_2021_sajtotajekoztato

Szegeden lesz a névadási ceremóniája az 1418-as MiG-21U-nak. A polgári repülőnap az utolsó napon átváltozik hőlégballon Európa-bajnoksággá.

Majó-Petri Zoltán, a szervező Szegedi Közlekedési Társaság ügyvezető igazgatója arról beszélt, a rendezvény kifejezetten polgári repülő hétvége, ahol a közönség nem katonai gépeket, hanem olyan műrepülő pilóták produkcióit láthatja, akik nem viselnek egyenruhát.

Az Airshow szeptember 10-én, pénteken délután a modellezők, siklóernyősök, sárkányrepülők érkezésével indul, amit egy napnyugtától egészen kilenc óráig tartó esti és éjszakai látványshow követ. A szombati nap a műrepülőké, az egyéni bemutatók mellett különleges kötelékrepülések és hőlégballon seregszemle szórakoztatja a közönséget. Vasárnap, a bajnokok napján pedig olyan hazai és külföldi sztárvendégek lépnek fel, akik nemzetközi elismeréseket szereztek produkcióikkal.

Báló Tamás, a szegedi repülőtér vezetője azt mondta, a magyar műrepülők mellett tíz országból érkeznek pilóták a rendezvényre. A magyar produkciók közt szerepel

  • az L–29 Delfin
  • bemutatót repül, majd sétarepül a Li–2
  • ugyanez mondható el Imreh Lajos Lujó Csirkecombjáról is

De ott lesz Szegeden Vári Gyula, Hársfalvi Pál, Veres Zoltán, Besenyei Péter.

A külföldiek közül repül a lassan szegedi lakosnak számító Martin Gräf, de ott lesz az 55-ös mellett az égen Luca Bertossio, Marek Choim és Mélanie Astles is.

Van egy nagy visszatérő is: a Pioneer Team több éves kihagyás után repül újra a szegedi légtérben.

Szeptember 10-én, pénteken egy fontos tisztelgés is lesz a reptéren: az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület szinte eredeti állapotba újította fel az 1418 MiG21-U vadászgépet. Az egyesület itt, a szegedi repülőnapon kereszteli el a vadászt Magyari Béláról.

Kicsit máshogy lesznek a sétarepülések: nemcsak a Li-2-es „ingázik”, Lujó is repteti a bátrakat, de An–2-essel is meg lehet nézni Szegedet fentről, sőt egy Bulldogból is.

A Szeged International Airshow aztán Európa-bajnoksággá változik át, a hőlégballonok huszonkettedik ilyen versenyét rendezik meg Szegeden. Pálhegyi Zoltán versenyigazgató-helyettes azt mondta, a XXII. FAI Hőlégballon Európa-Bajnokságra huszonhárom országból több mint száz ballon érkezik, a nyolcvankét versenyző mellett húsznál is több fiesztapilóta emelkedik a levegőbe. Először indulnak örmény versenyzők Európa-bajnokságon.

Szeptember 12-én este tartják az Európa-bajnokság megnyitóját, majd öt napon át a napkelte utáni, illetve napnyugta előtti két-három órában a versenyzők – a tervek szerint – tizennégy futamban teljesítenek az időjárási körülményektől is függő feladatokat.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek