Magyar–kínai együttműködés a vasúti járműgyártásban

MTI/iho   ·   2024.05.12. 08:30
00_acemil_megallpodas

Megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel.

A megállapodás kiterjed mozdonyok beszerzésére és magyarországi gyártási kapacitás közös létrehozására. A felek megállapodtak négy közös központ hazai létesítéséről a vasúti járműgyártás, karbantartás, vasútszakmai oktatás és kutatás-fejlesztés területére. Az Acemil Zrt. megállapodást kötött előzetesen a világ vezető vasúti-tehervagon gyártójával, a CRRC Shandong Co. Ltd.-vel is, közös magyarországi tehervagon-összeszerelésre és -gyártásra.

A dokumentumok aláírása hozzájárulhat a magyarországi vasúti járműgyártás újraélesztéséhez, valamint a fenntarthatósági célok elérést szolgálja az európai vasúti infrastruktúra megújítási folyamataiban történő közreműködéssel.

A közlemény szerint a szakmai egyeztetésen és az azt követő aláírási ceremónián jelen volt

  • az Építési és Közlekedési Minisztérium,
  • a MÁV-Start Zrt.,
  • a Rail Cargo Hungaria Zrt.,
  • a TS-MÁV Gépészet Kft. valamint
  • a MÁV Rail Tours Kft.

képviselője is.

A Telex az aláírás kapcsán megjegyezte, az Acemil Zrt. egy magántőkealapé, amelynek tulajdonosi szerkezete nem megismerhető, ezért azt nem lehet tudni, hogy pontosan kik is birtokolják a társaságot. A Direkt36 még 2023-ban talált arra utaló jeleket, hogy az Acemil Rogán Antal környezetéhez kötődik.

A cég székhelyéül szolgáló Aulich utcai irodának a tulajdonosa a miniszter bizalmasának, Kertész Balázs ügyvédnek a tanácsadó cége. Egy kínai híroldal beszámolója szerint Kertész ráadásul személyesen is részt vett a projekt egyik hivatalos egyeztetésén.

Nyitóképünk illusztráció, a CRRC Zhuzhou Locomotive Westbahnra készített motorvonata látható.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Nagyvasút

Személyvonat siklott ki Lengyeltótiban

MÁV/iho   ·   2024.06.18. 10:20

A Desiro három tengellyel lépett ki a sínekről. A Kaposvár–Fonyód vonalon és a Helikon interrégióknál jelentős késéssekkel kell számolni. Az eseményhez a dombóvári segélyvonat vonult ki.