Magyar vitorlás hajó Rakonczay nyomában

MTI   ·   2012.02.21. 13:43

Magyar vitorlás hajó indul az Atlanti-óceán átszelésére tervek szerint szombaton azt az útvonalat követve, amelyen Rakonczay Gábor is haladhat.

A sportember Vitéz nevű kenuján a világon elsőként vágott neki teljesen egyedül az Atlanti-óceán átevezésének Portugáliából. Február hetedike óta azonban nincs hír róla.

Felesége, Rakonczay Viktória kedden elmondta: a vitorlázók felajánlották, hogy igyekeznek azon az útvonalon haladni, amelyen a férje is, és tüzetesen figyelik majd az óceánt, hogy megtalálják a kenut és utasát. „Nagyon pici esély van arra, hogy esetleg meglátják. Ha egy kilométernél távolabb van a kenu, már nehéz észrevenni, és a hullámok is kitakarhatják. Sokkal valószínűbb, hogy Gábor pillantja meg a vitorlást, és kilő egy rakétát, hogy felhívja magára a figyelmet” – vélekedett Rakonczay Viktóra.

A vitorlás valószínűleg a jövő hét közepére érhet abba a térségbe, ahol Rakonczay feltételezhetőn tartózkodik. „Ebben az időszakban sok hajó kel át az Atlanti-óceánon, így remélhetőleg hamarosan érkezik jelzés arról, hogy merre jár éppen Gábor” – tette hozzá a feleség, aki továbbra is az elektromos rendszer, illetve a telefon meghibásodásában látja a problémát, mert „Gábor tuti rendben van”.

A sportember 2011. december 21-én hagyta el a portugáliai Lagos kikötőjét, és 2012. január 6-án, magyar idő szerint hajnali 1:40-kor érkezett meg a kanári-szigeteki Las Palmasba. Ezt a távolságot a tervezett 20 nap helyett 16 nap alatt sikerült teljesítenie, amivel világrekordot döntött. Néhány napos pihenő után január 25-én indult el újra.

A www.atlantix.eu honlapon olvasható részletes beszámoló szerint február 5-én egy hatalmas hullám felborította a Vitézt. Miután Rakonczaynak sikerült visszamásznia a fedélzetre, a kenu nem sokkal később újra felborult, és csaknem 100 liter víz ömlött be a kabinba, amely mindent eláztatott. A honlap szerint "valószínűleg azért sem jelentkezett még Gábor, mert a kabin még mindig nem tudott kellően kiszáradni. Előfordulhat az is, hogy a telefon túl sokáig volt nedves belülről, és a sós, tengeri levegő jobban igénybe vette, ezért már nem fog tudni működni. Ebben az esetben csak egy másik hajóval történő találkozás esetén kaphatunk hírt Gáborról."

A túra második szakaszában Rakonczay 5200 kilométert kíván megtenni közel három hónap alatt, tervei szerint április elején érkezik a karib-tengeri Antiguához.

Kapcsolódó hírek