Magyarország egyik legkorszerűbb nagyteljesítményű digitális profilesztergáját helyezte üzembe a TS Hungaria

iho/vasút   ·   2022.10.26. 15:00
00_ts_hungaria

A 750 millió forint értékű csúcstechnológiás berendezés éves szinten harminc százalékkal, ötezer vasúti kerékpárral növeli a Rail Cargo Hungariához tartozó vasúti járműjavító produktivitását. Az eseményen a társaság bejelentette, hogy a következő hónapokban egy további 100 millió forintos beruházás keretében új kerékpárfestő üzemrészt alakít ki.

A profileszterga avatási ünnepségén Kotiers Román, a Rail Cargo Hungaria (RCH) Igazgatóságának tagja, CFO hangsúlyozta, hogy a vállalatcsoport a globális gazdasági visszaesés és a vasúti fuvarozási feltételek romlásának időszakában is támogatta a beruházás megvalósulását. Az üzembe helyezett berendezés a vasúti árufuvarozás fenntartásának fontos eszköze: az RCH nyolcezer különböző típusú vasúti kocsival van jelen a magyar ellátási láncban.

A vasúti kocsik iránti kereslet rendkívüli mértékben megnövekedett az ukrán gabona, az élelmiszeripari anyagok, a vasérc és szén fuvarozási igényeinek és a hatósági áras tűzifaprogram jelentős szállítási szükséglete miatt. Utóbbi továbbítását az RCH kizárólagosan végzi.

Lehóczki Gábor, a TS Hungaria ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy a kerékpárjavítás iránt folyamatosan növekszik a kereslet, ami jelenleg 15–20 százalékkal meghaladja a vállalat rendelkezésre álló kapacitásait. Az új, 52,6 tonna tömegű csúcstechnológiás berendezés naponta 40–45 kerékpár profilesztergálását képes elvégezni. A TS Hungaria idei terveiben mintegy 14 ezer kerékpár javítása és gyártása, valamint több mint 1300 vasúti teherkocsi fővizsgája szerepel.

A megnövekedett feladatoknak a társaság közel változatlan, mindössze 420 fős létszámmal tett eleget, a fokozódó igények hosszú távú, kiegyensúlyozott teljesítése azonban szükségessé teszi a szakképzett humánerő-kapacitás folyamatos bővítését. Emellett a munkaerő megtartása is stratégiai cél: a vállalat idén több eszközzel kompenzálta az infláció következményeit.

A társaság folytatja beruházási programját, amely részeként már az idén befejeződnek egyes energiamegtakarítást eredményező, épületszigetelést, fűtés- és világításkorszerűsítést célzó fejlesztései. A következő hónapokban 100 millió forintos befektetéssel kialakítandó kerékpárfestő üzemrész tovább növeli a kerékpárjavítás kapacitását és az energiamegtakarítást egyaránt. A vállalat tervei szerint a kerékpárjavító üzem fejlesztése 2023-2024-ben tovább folytatódik.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek