Május 1., légi látványosságok: nyílt nap Dunakeszin

iho   ·   2013.05.01. 09:00
cim

Vámosi Miklós az Opitz Nándor Repülőklub vezetője. Május elsején, a nyílt napon mire számíthat, aki kimegy Dunakeszire?

Megmutatjuk neki, hogyan néz ki egy repülőüzem, mit csinálnak a repülősök, megmutatjuk neki a gépeinket, beleülhetnek, kipróbálhatják. Szeretnénk közelebb vinni a közönséghez, elsősorban a Dunakeszin lakóknak a vitorlázórepülést.

Azt gondolhatja az ember az elmúlt másfél év eseményei után, hogy ez egy alaposan végiggondolt rendezvény azért, hogy Dunakeszi polgárai annak ellenére szeressék a repülőteret, hogy Dunakeszi önkormányzatával nem tökéletes a kapcsolat...

Nekünk olyan információink vannak, amik természetesen nem reprezentatívak, hogy Dunakeszi lakói szeretik a repülést, megszokták és a városképhez tartozónak ítélik a repülőgépek látványát, akár a zaját is. Viszont úgy érezzük, hogy keveset tudnak rólunk. Ezen szeretnénk változtatni.

Most éppen szabad-e hétköznap is repülni, vagy csak ünnepnapon?

Mi a repülőtérrend betartásával repülünk, hétköznap csörlésből vagy vontatásból hajtjuk végre a repüléseket, hétvégén pedig alkalmazkodva a kedvezőtlen változáshoz, kizárólag csörlésből szállunk föl.

Tehát hétvégén korlátozottabb a repülés, és nem hétköznap.

Rendkívül korlátozottak a repülések. Míg rendes repülőtereken a távra induló gépek fölszállnak és indulnak déli egy óra környékén, addig nálunk általában fél 3, fél 4 körül tudnak elindulni távra az embereink, ennek minden hátrányával együtt.

De ez hogyan függ össze a repülőtérrenddel?

Beleírták, hogy kizárólag a polgármester hozzájárulásával történhet motoros vontatás. Ő egy olyan szakmai jogot vont magához, amihez megítélésünk szerint nem lett volna joga. Viszont mind az üzembentartó, mind az NKH partner ehhez. Úgyhogy mi jogkövető módon az új reptérrendhez tartjuk magunkat. Írtunk a polgármesternek, amelyben kértük a klubunk számára is a vontatás lehetőségét, ők ezt azzal az indokkal visszautasították, hogy aki velük perben áll, annak semmit nem engedélyeznek. Mindenkire rábíznám annak megítélését, hogy ez mit jelent, milyen jogérzéket takar.

De Dunakeszi polgáraival nincsen gond? Nincsenek feljelentések, mint amire hivatkozott korábban a polgármesteri hivatal?

Sosem voltak. Ami feljelentés volt, az érdekesmód Káposztásmegyerről érkezett. Dunakesziről az elmúlt 2 évben mondhatom, hogy nem volt semmilyen panasz.

Május elseje minek minősül, ünnepnapnak vagy hétköznapnak?

Ünnepnapnak minősül, és ünnepnapon a vontatások megint csak külön polgármesteri engedéllyel lehetségesek, ezt, ismerve az előzményeket, mi meg sem kíséreljük.

Úgy tartanak nyílt napot, hogy vitorlázógépek fognak repülni csörlésből.

Pontosan.

Aki elég bátor, és szeretné kipróbálni a repülést, milyen géppel szállhat fel?

Góbéval, a híres-nevezetes Rubik-féle magyar iskolagéppel. Két Góbénk van, van még bennük idő, és azt hiszem, hogy egy darab történelmet ismerhetnek meg ezzel az érdeklődők. Önköltségi árat kérünk, amibe a csörlés kerül. Igazából ez csak a benzinköltséget fedezi. Egyszerűen meg szeretnénk mutatni magunkat, hogy kik azok a fiúk, akik jönnek-mennek a levegőben, hogyan néz ki egy kezdőkiképzés. Tehát a normál üzemnapot csináljuk, azzal a kedves „teherrel”, hogy estleg magyarázunk közben érdeklődő vendégeknek.

Kapcsolódó hírek