Májusban átadják a ferihegyi szimulátort

iho   ·   2013.04.25. 15:00
cim

A Budapest Airportnál teljes gőzzel halad az új repülőgép-szimulátorral felszerelt oktató központ kivitelezése, amelynek átadását idén május elejére tervezik. A hollandiai Flight Simulation Company b.v. (FSC) tízéves időszakra kötött bérleti szerződést az épületre, amely egy korszerű Airbus A320-as szimulátornak és a Wizz Air oktató központjának ad helyet – olvasható a repülőteret kezelő cég közleményében.

Újra lesz szimulátor Ferihegyen <br>(fotók: Budapest Airport)

A Budapest Airport a meglévő épület jelentős mértékű átalakításával, a hátsó homlokzat kibővítésével építi meg az Airbus A320-as szimulátor üzemeltetésére szolgáló új létesítményt. A Wizz Air központ szomszédságában, a Budapest Airport A portájánál elhelyezkedő épületben korábban a Malév, a megszűnt magyar légitársaság Boeing 737-es szimulátora működött. A Budapest Airport új bérlőt talált, így a jelenleg használaton kívüli épületben nemsokára megnyílhat a Wizz Air oktatási központja.

A holland FSC, a korábbi Boeing-szimulátor bérbeadója üzemelteti majd az Airbus repülőgép-szimulátort. A repülőgép-szimulátor a pilóták adott géptípusra szóló repülési engedélyének (szakszolgálati engedély) kiadásához és a rendszeres hatósági ellenőrző vizsgák megújításához szükséges. A berendezés egy teljesen valósághű, működő pilótafülke, amely realisztikus pilótaoktató programok végrehajtására szolgál. A fülke hátsó részében az oktató különféle repülőterek, időjárási viszonyok, repülőgép-konfigurációk és meghibásodások közül választhat. A szimulátor mozgását fejlett elektronikus vezérlésű hidraulika teszi valósághűvé. Az FSC különféle fedélzeti biztonsági berendezéseket is telepített a létesítménybe, amelyeket a légiutas-kísérők oktatása során használnak majd.

A hidraulikával mozgatott kabin élethű repülési élményt nyújt a pilótáknak

Az FSC Airbus szimulátorának segítségével a Wizz Air saját budapesti központjának tőszomszédságában működtetheti teljes személyzeti oktató központját. A Wizz Air jelenleg több mint negyven Airbus A320-as típusú repülőgépből álló flottát üzemeltet tizenhat közép- és kelet-európai bázisáról. Az FSC létesítménye a Wizz Air gépeivel repülő számos pilóta oktatását és szakszolgálati engedélyének megújítását teszi lehetővé.

„A Budapest Airport az FSC-vel és a Wizz Airrel szorosan együttműködve igyekezett lehetőséget találni az épület hosszú távú hasznosítására” – mondta René Droese, a Budapest Airport ingatlangazdálkodási igazgatója. „Az új oktatási központ kialakítása a Wizz Air számára egyértelmű jele annak, hogy a repülőtér folytatja a fejlesztést, bérlőinek igényeit magas színvonalon szolgálja ki, és képes gyorsan alkalmazkodni mind a légi közlekedés, mind az ingatlanpiac változásaihoz. Biztos vagyok benne, hogy a Budapest Airport, az FSC és a Wizz Air háromoldalú együttműködése mindhárom partnernek a hasznára válik.”

A helyszínt, az időjárást és persze a technikai hibákat az oktató a kabin hátsó részéből adagolja a személyzetnek

Az FSC a hajózó személyzetek oktatására és repülőgép-szimulátorok üzemeltetésére szakosodott holland vállalat, amely az amszterdami repülőtéren több mint száz európai légitársasági ügyfelet szolgál ki tizenkét szimulátorberendezéssel felszerelt oktatási központjában. Az FSC összesen tizenöt korszerű Airbus- és Boeing-szimulátort üzemeltet, és magasan képzett szakemberei számos légitársaság számára biztosítják hajózó személyzeteik oktatását.

„Az FSC 2006 óta van jelen Magyarországon; korábban egy Boeing 737-800-as szimulátorberendezést adtunk bérbe a Malévnek” – mondta Robin Pijnaker, az FSC kereskedelmi és marketingigazgatója. „A Malév leállását követően az FSC leszerelte a Boeing-szimulátort, és felszerelte a korszerű Airbus A320-as berendezést, amely lehetővé teszi a Wizz Air hajózó személyzeteinek oktatását. Ezúttal az FSC adja bérbe az oktatási központot, és a szimulátor üzemeltetője is az FSC lesz. Budapesti egységünk vezetését motivált és jól képzett helyi szakemberekre bíztuk” – idézi a holland cég vezetőjét a Budapest Airport közleménye.

Kapcsolódó hírek