Májusban leáll a közvetlen észt–orosz vasúti forgalom

iho   ·   2015.04.27. 18:45
400px_gorail

Észtország és Oroszország között egyedül a GoRail biztosított közvetlen vasúti járatokat. A határátlépő személyszállító vonatok május közepétől azonban már nem indulnak el – adja hírül az International Railway Journal.

Az utolsó Tallinn–Szentpétervár vonat május tizenegyedikén hagyja el az észt fővárost, majd másnap tér vissza. Az észt és az orosz fővárosokat összekötő éjszakai járat egy héttel tovább élhet: május tizennyolcadikán megy Moszkvába, majd szintén másnap indul vissza Tallinnba.

A moszkvai járathoz a szerelvényt a GoRail biztosította, a mozdonyt az észt szakaszon a GoRail, az orosz szakaszon pedig az RZSD adta ki. A szentpétervári vonatokat a GoRail állította ki dízel motorvonataiból.

A februári járatszám-csökkentést követően május közepétől teljesen leáll a közvetlen vasúti személyszállítás Észtország és Oroszország között<br>(fotó: IRJ)

Az Oroszországba tartó nemzetközi vonatokat idén februárban jelentősen megnyirbálta az észt szolgáltató: a Tallinntól Szentpétervárig 380 kilométert megtevő napi járatot heti kettőre redukálta. A GoRail a döntést azzal magyarázta, hogy a feszült politikai viszonyok és a rubel értékének csökkenése miatt egyre drágábbá vált az orosz utasok számára az Észtországba való utazás, ennek következtében jelentősen megcsappant az utazások száma, magánvállalatként pedig nincs értelme fenntartani a jegybevételből így már csak veszteséget termelő járatokat.

A viszonylatot az elmúlt évtizedek alatt többször is leállították, majd később ismét újraélesztették. A szolgáltatást utoljára 2012 májusában, kísérleti jelleggel indította el a GoRail. A vasúttársaság reményei szerint a szentpétervári járat ismét újraéledhet, ha a politikai helyzet stabilizálódik és az utasok is visszatérnek – számol be a Railway Gazette.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!

Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek