Már az autósoké a romániai A10-es autópálya Nagyenyed és Gyulafehérvár közötti szakasza

MTI   ·   2021.12.01. 08:55

A 24 kilométeres szakasz átadásával teljes hosszában használhatóvá vált az A1-es dél-erdélyi és az A3-as észak-erdélyi pályát Szászsebes és Torda között összekötő sztráda.

A most átadaott szakaszon még nem fejeződtek be teljesen a munkálatok, de a hatóságok úgy ítélték meg, hogy a hátralévő munkák a forgalom mellett is elvégezhetőek. Az újonnan megnyitott pályaszakasz teljes hosszán száz kilométer/órás sebességkorlátozást vezettek be, ugyanis nem sikerült még mindenütt felszerelni a vadvédő kerítéseket a pálya mellé. Ez a munka várhatóan az elkövetkező napokban befejeződik, és ekkor feloldják a sebességkorlátozást. A Gyulafehérvárral szomszédos Vajasd (Oiesdea) térségében pedig másfél kilométeren át menetirányonként egy-egy sávon haladhat a forgalom hatvan kilométeres maximális óránkénti sebességgel. Itt áprilisig kaptak haladékot a pályaépítők a talajstabilizálási munkálatok befejezésére.

Sorin Grindeanu szállításügyi miniszter hétfőn kijelentette: semmilyen ünnepélyes ceremóniát, szalagvágást nem terveznek. "Nincs helye az ünneplésnek. Az állam nagy adósságot halmozott fel az állampolgáraival szemben az elmúlt harminc évben" – fogalmazott a miniszter négy nappal a szállításügyi tárca átvétele után. Arra utalt, hogy a most megnyitott autópálya-szakasznak 2016 októberében kellett volna elkészülnie. Megépítésére 2014 novemberében kötött szerződést a görög Aktor SA és a román Euroconstruct Trading SRL konzorciuma. A cégcsoport áfa nélkül 550 millió lejes (40,75 milliárd forint) díjon nyerte el a pályaszakasz megépítésének a feladatát.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek