Már most szólunk: ha tehetik, ne induljanak útnak

Bánhidi Emese   ·   2014.12.12. 08:45
szakszervcim

A szakszervezetek december 15-én reggel 7 és délután 4 óra között közös akcióval, országos félpályás útlezárással tiltakoznak a kormány munkavállalókat hátrányosan érintő intézkedései, köztük a korkedvezményes nyugdíj eltörlése és a kafetéria többletadóterhei ellen – jelentette be Gaskó István, a tiltakozó akciót szervező Liga Szakszervezetek elnöke. A közös demonstrációhoz számos szakszervezet csatlakozott.

Nincs előremutató jel a kormány egyeztetési szándékáról vagy álláspontjának jelentős módosulásáról a dohányiparban foglalkoztatottakat érintő törvényjavaslatokról, ezért a Dohányipari és Dohánykereskedelmi Dolgozók Szakszervezete (DDDSZ) december 15-ére egész napos demonstrációt jelentett be Budapestre. Együtt vonul utcára a fővárosban december 14-én, vasárnap délután az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége a korábbi tüntetéseket szervező Százezrek az internetadó ellen és a 60 ezren a MAGÁNnyugdíjunkért Facebook-csoporttal.

A LIGA Szakszervezetek és tagszervezetei folyamatosan jelentik be a félpályás útlezárási helyszíneket, országszerte. A lista a rendőrségi egyeztetéseket követően, a tudomásulvétellel bővül.

A LIGA Tanács december 4-i ülésén úgy határozott, hogy miután a LIGA Szakszervezetek követelései nem teljesültek, a tárgyalások és a november 21-i demonstráció eredménytelen volt, december 15-én, 7 és 16 óra között, országszerte számos helyszínen félpályás útlezárást tart. A LIGA Szakszervezetek követelései között szerepel a korkedvezményes nyugdíj rendszerének meghosszabbítása, a kafetéria adóterheinek visszacsökkentése, a költségvetési törvény szociális partnerekkel történő érdemi megvitatása, az új Munka törvénykönyve munkavállalókra hátrányos rendelkezéseinek felülvizsgálata, és a sztrájktörvény visszaállítása.

A LIGA egy mobilalkalmazást is készített, így bárki könnyedén ellenőrizheti okostelefonján, merre ne menjen.

Közben az MSZOSZ is csatlakozott a LIGA félpályás útlezárási akciójához. Úgy vélik, nem kezdődtek meg a tárgyalások a munka törvénykönyvének felülvizsgálatáról, válasz nélkül maradt az MSZOSZ javaslatcsomagja a korengedményes nyugdíjat felváltó új megoldásokra, a Szövetség minden tiltakozása ellenére a kormány végleg el akarja törölni a korkedvezményes nyugdíj lehetőségét, a partnerek elutasították a dolgozói szegénység felszámolására kezdeményezett tárgyalási javaslatot. Ezenkívül az elnökség példátlannak tartja, hogy az országos bértárgyalások csak az adótörvények elfogadása után kezdődtek meg, a tárgyalásokon eddig megismert kormányzati és munkáltatói javaslatok pedig elfogadhatatlanok.

A Független Rendőr Szakszervezet is támogatja az útlezárást. Úgy vélik, hogy a hivatásos állományúak illetményalapját immár hat éve, a közalkalmazotti illetményeket pedig több, mint tíz éve tartja a kormány folyamatosan befagyasztva.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek