Márciustól ismét repülhetünk Budapest és Marosvásárhely között!

iho/repülés   ·   2021.02.06. 09:00
DSC_0168

A heti járatszám áprilisban sűrűsödik. A vásárhelyi reptér prémiumot kínál a légitáraságoknak, ha oda repülnek.

A Transilvania reptéren jelenleg heti egy alkalommal csak a dortmundi járat üzemel, márciustól kettő lesz. Március elejétől újraindul a memmingeni és a budapesti járat is, adja hírül a vásárhelyi magyar napilap, a Népújság.

A netes kiadás nem említ a feléledő járatokkal kapcsolatban légitársaságokat, de mint ismert, a Transilvania repülőtérről, illetve ide, az elmúlt időszakban gyakorlatilag csak a Wizz működtetett menetrend szerinti vonalakat. A hírt alátámasztja a légitársaság internetes oldala, amelyen februárban nem szerepel Budapest–Marosvásárhely foglalási lehetőség, viszont március másodikától már igen, hetenként kétszer, kedden és szombaton, az indulási idő délután három óra.

Érdekes, hogy a hónap végére alaposan megsűrűsödik a járatszám, március 27-én, 28-án, 31-én is lesz repülés a magyar főváros és az erdélyi nagyváros között, majd április elsején és másodikán is. A megfejtés: a húsvét, ami ezek szerint a társaság előrejelzésében is jelentős mozgást indukál, nyilván arra is számítani lehet, hogy az oltási kampányok mindkét országban meghozzák az eredményt, és szabadabban lehet közlekedni úgy általában is Magyarország és Románia között.

(fotók: iho)

Egyébként épp az ünnepek körüli légijáratok számíthatnak a legnagyobb érdeklődésre, merthogy ilyenkor az Erdély illetve a Székelyföld felé közúton is nagyon erős a forgalom, márpedig a határ és Marosvásárhely között autópályára csak két rövidebb (Nagyvárad illetve Vásárhely környékén), és egy ötven kilométeres (Gyalu–Aranyosgyéres) szakaszon számíthatunk, de az is biztos, hogy ilyenkor nem kizárhatók a dugók a határállomásokon is.   

Az április 5-től kezdődő héten a Budapest–Marosvásárhely vonal a levegőben alaposan besűrűsödik, legalábbis a mostani menetrendi táblázatok szerint: heti kettőről ötre nő a járatok száma, kedd és szombat a szünnap. Viszont változnak az indulási időpontok, hétfőn, csütörtökön és pénteken délelőtt 11.30-kor, szerdán és vasárnap reggel 6.10-kor indul Budapestről a járat.

Február 12-étől újraindul a Marosvásárhely–London repülőjárat, amely hetente egyszer, pénteken közlekedik. Peti András, a repülőtér vezérigazgatója a Népújságnak elmondta, az utazást szigorú feltételekhez kötik: az utasoknak egy, legtöbb 72 órával az utazás előtt elvégzett negatív koronavírustesztet kell felmutatniuk, és ki kell tölteniük egy formanyomtatványt, amelyet az angol hatóságok kérnek. A negatív teszttől függetlenül mindenkinek, aki Angliába utazik, tíz napra karanténba kell vonulnia, amit ötödik nap után egy újabb negatív koronavírusteszttel lehet kiváltani. A rendelkezések a járványhelyzet függvényében folyamatosan változhatnak, ezért követni kell a repülőtér és a légitársaságok honlapját.

Egy másik, év végi híradás szerint évi 800 ezer euró (közel 4 millió lej) értékű támogatást nyújtana Maros Megye Tanácsa azoknak a légitársaságoknak, amelyek Marosvásárhelyre indítanának járatot. A tervet előbb az Európai Bizottságnak kell bemutatni, és miután az jóváhagyta, kezdődhet a megvalósítás különböző pályázatok, közbeszerzési eljárások meghirdetésével.

Két Európai Unió által finanszírozott pályázatot is készül benyújtani a Maros megyei tanács a repülőtér fejlesztésére. Az egyik pályázat az utasfogadó terminál bővítését, illetve a két repülőgép-parkoló összevonását célozza, a másik pályázat révén a tűzoltóállomás és az utaskiszolgáló bővítését szeretnék megvalósítani.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Közlekedésfejlesztés Smart City

Gyerünk a rakpartra le!

BKK/iho   ·   2024.03.28. 19:20

Az ünnepi hosszú hétvégén, március 29-én reggeltől április 1-jén estig ismét megnyílik a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó között.