Marosvásárhelyi repülőtér: megvan az engedély, beindult a felújítás

iho   ·   2017.10.09. 13:45
cim2

Kibocsátotta a Román Polgári Légi Közlekedési Hatóság a marosvásárhelyi Transilvania nemzetközi repülőtér új európai működési engedélyét, amely azt igazolja, hogy a légi kikötő megfelel az Európai Bizottság által megszabott műszaki és adminisztratív feltételeknek – tájékoztat közleményében a Maros Megyei Tanács sajtóirodája, hivatkozva az EB 139/2014-es előírására.

Az engedély megszerzése egy hosszabb folyamat eredménye, amelynek keretében az alkalmazottak szakmai képzésen sajátították el az új európai előírásokat, előkészítették az engedélyezési dokumentációt és a szükséges infrastrukturális munkálatokat, illetve módosították a repülőtér menedzsment-rendszerét. Mindezt szigorú ellenőrzés és értékelés követte a Román Polgári Légi Közlekedési Hatóság részéről. Az év folyamán a marosvásárhelyi repülőtér minden intézkedést végrehajtott annak érdekébe, hogy teljesíteni tudja az európai szabályzatba foglalt feltételeket. Az intézményen belül három munkacsoport dolgozott azon, hogy a repülőtér megfeleljen a szervezésre, működésre és infrastruktúrára vonatkozó előírásoknak, hangzik a közlemény.

Az európai működési engedély megszerzése nem lett volna lehetséges, ha a Maros Megyei Tanács nem vállalja fel a hazai és az európai hatóságokkal szemben, hogy felújítja a repülőtér kifutópályáját, illetve hogy végrehajt minden más szükséges beruházást, amelyek nélkül a repülőtér nem tudna megfelelni az európai standardoknak – áll a közleményben, amelyből az is kiderül, hogy a testület kibocsájtotta a repülőtér helyreállítási munkálatainak elkezdésére vonatkozó rendeletet, és így átadhatták a területet a kivitelezőnek.

„A beruházások végrehajtása után a marosvásárhelyi Transilvania nemzetközi repülőtér működési és biztonsági szempontból is megfelel majd az európai standardoknak” - fogalmaz a közlemény.

Péter Ferenc megyei tanácselnök és a PORR Construct Kft. adminisztrátora, Klaus Belckenwegner szeptember közepén írta alá a repülőtér kifutópályájának és végbiztonsági területének teljes körű javítására vonatkozó szerződést. A műszaki dokumentumok alapján a felújítás keretében a következő munkálatokat kell elvégezni: a kifutópálya felújítása, a forgalmi előtér (repülőtér-parkolók) felújítása, az összekötő út helyreállítása és összekapcsolása a kifutópályával, a kiszolgáló utak felújítása, a mozgási területeken található útburkolati jelek felújítása, új esővíz-levezető, szennyvízhálózat és szennyvíztisztító rendszer kiépítése, szénhidrogén-szétválasztó berendezés, fényrendszer és elektromos vezetékek felújítása, földmunkálatok. A munkálatok elkezdésére vonatkozó rendelet kibocsátásától számítva 108 nap áll a kivitelező cég rendelkezésére a munkálatok elvégzésére, írja az Agerpress hírügynökség.

Mint akkor beszámoltunk róla, a Transilvania repülőteret viszonylag váratlanul, tavaly novemberben zárták le, először úgy tűnt, hogy csak napokra, de aztán kiderült, hogy a pálya teherbírása nem felel meg az előírásoknak, és az addig a repteret használó keskenytörzsű utasszállítók, jelesül a Wizz Air gépei csak a beton teljes felújítása után használhatják a vidrátszegi légikikötőt.

Közben kemény vita hátráltatta a felújítás beindítását a reptér korábbi és jelenlegi vezetése között a felelősség dolgában, utána a legfontosabb kérdés a szükséges pénz előteremtése volt. A repteret kezelő megyei tanács hitelt vett fel, majd kiírta a munkálatokra a versenytárgyalást, a győztes cég 53,5 millió lejből, vagyis több mint három és félmilliárd forintnak megfelelő összegből végzi el a szükséges javításokat, amelyeket azért is meg lehetett múlt héten indítani, mert lejárt a határidő, amíg a tender eredményét meg lehetett volna a veszteseknek támadni.

A kiírás értelmében tehát a pályát januárban kell átadnia a kivitelezőnek, de korábban is jelezték a beruház részéről, hogy a munkálatokat erősen befolyásolhatja az időjárás.

A Wizz portálján egyelőre csak „érkezési/indulási repülőtér módosítva” megjegyzéssel lehet Marosvásárhelyre és onnan jegyet foglalni, vagyis a gépek Kolozsváron szállnak le és onnan indulnak vissza Budapestre. Ugyanakkor a légitársaság az iho/repülés kérdésére megerősítette korábbi álláspontját: „A Wizz Air Marosvásárhely elkötelezett partnere, és várjuk, hogy újraindíthassuk működésünket az egész régió hasznára felújított kifutópályán, és ismét üdvözölhessük marosvásárhelyi utasainkat alacsony viteldíjas járatainkon.” Vagyis remélhető, hogy néhány hónap múlva újra Marosvásárhelyen landol a marosvásárhelyi járat.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek