Második világháborús magyar vadászgép roncsait emelték ki a Balatonból

MTI/iho   ·   2023.10.26. 18:00
231026_vadaszgep_balaton_01

A Messerschmitt Me–109 típusú vadászrepülőgép 1944. július 2-án zuhant a vízbe az amerikaiakkal vívott harcok során.

A roncsnak a Magyar Honvédség balatonakarattyai Rekreációs Kiképzési és Konferencia Központ területére történő kiemelését követően elhangzott: a repülőgép hadtörténeti jelentősége abban áll, hogy jelenlegi tudásunk szerint ez az egyetlen hazai összeszerelésű, magyar gyártmányú motorral rendelkező Messerschmitt vadászgép világszerte. A gépet a mindössze huszonegy éves Beregszászi Sándor szakaszvezető repülte, aki a haza védelmében halt meg.

A Balatonba zuhant, magyar felségjelzésű Messerschmitt vadászrepülőgép törzsének egy darabja (fotók: MTI/Koszticsák Szilárd)

Magó Károly zászlós, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár kutatója elmondta: 1941 júniusában Magyarország megkapta a jogot a legmodernebb haditechnika gyártására, így vált lehetővé a Balatonból kiemelt gép elkészítése is.

Az első merüléseket a géproncshoz 2020-ban végezték, az első felszínre került roncselemeket 2021-ben mutatták be. A feltárás idén folytatódott. A roncs mintegy öt méter mélyen volt, több eleme elkorrodált, az iszappal fedett elemei maradtak jobb állapotban. Csütörtökön a motor testének a szárnyhoz csatlakozó darabját emelték ki. A szakemberek tovább folytatják a terület átvizsgálását további elemek felkutatásának reményében.

Partra teszik a roncsokat Balatonakarattyán

Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese elmondta, hogy a magyar légierő óriási túlerővel szemben védte a hazát az amerikaiakkal szemben. Jelentős erőforrást jelentett a magyar katonáknak, hogy a hazaszeretet mozgatta őket.

A Bf-109 típus kiemelt szerepet játszott a Magyar Királyi Honvéd Légierő harcaiban a második világháború során. Sok magyar pilóta harcolt ilyen repülőgéppel a szövetségesek ellen, köztük a legeredményesebb magyar vadászpilóta, Szentgyörgyi Dezső zászlós is.

(Nyitóképünkön Balatonakarattya közelében emelik ki a Messerschmitt Me-109 típusú vadászrepülőgép törzsének egy darabját. Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek