Még mindig érdemes éves autópálya matricát vásárolni

iho   ·   2020.02.04. 05:02

Az autópálya matricák ára nem változott 2019-hez képest, a személygépkocsi D1 kategóriában az országos éves matricák 42.980 forintba, a megyei matricák 5.000 forintba kerülnek.

Az Autopalyamatrica.hu weboldalon akár regisztráció nélkül is lehet e-matricát vásárolni, bár a regisztrációnak számos előnye van, többek között, hogy a korábbi vásárlásokat is meg lehet nézni, és az ismételt vásárlás is sokkal egyszerűbb.

Matrica matek - zsebbevágó tippek

Az, hogy milyen matrica a leggazdaságosabb, az utazási szokások függvénye, és többféle szempontot figyelembe véve kell döntést hozni. A döntést tovább nehezíti, ha valaki nem tudja előre, hogy az adott évben mennyit fog utazni.

1. Megyei vagy országos?

Ha valaki rendszeresen választ olyan útvonalat, amely több megyét érint, tehát több megyei matricára lenne szüksége, valamint egy évben kétszer, háromszor elutazik, elképzelhető, hogy az éves matrica éri meg a legjobban.

2. 10 napos vagy havi?

Ha az oda- és visszaút között több mint 10 nap telik el, tehát két 10 napos matricára lenne szükség, kifizetődőbb havi matricát vásárolni, mivel ennek ára körülbelül a 10 napos árának másfélszerese.

3. Havi vagy éves?

Az éves e-matrica ára nagyjából kilencszerese a havi matricáénak, tehát 9 havi e-matrica helyett már érdemes éves matricát beszerezni, így 3 havi összeget meg lehet spórolni.

4. 10 napos vagy éves?

Ugyanezt a számítást elvégezve a 10 napos matricára is 12 darab 10 napos matrica ára jön ki egy éves díjból. Ha tehát valaki 13-szor vagy annál többször utazik egy évben, az éves matrica a gazdaságosabb.

5. Több hónapra érvényes összevont havi matricák

Ha a számítások alapján az jön ki, hogy az éves matrica mégsem éri meg, vagy 1 hónapnál hosszabb, de 1 évnél rövidebb érvényességi idejű matrica kellene, lehetőség van 2, 3, 4, 5, 6 hónapos matricára szert tenni.


Mire érdemes odafigyelni az online vásárlásnál?

A matrica vásárlás nem visszavonható tranzakció, ezért nagyon alaposan le kell ellenőrizni az adatokat a vásárlás véglegesítése előtt. A leggyakrabban a jármű kategóriáját rontják el. Fontos, hogy csak a maximum 7 ember szállítására alkalmas, legfeljebb 3500 kg össztömegű személygépkocsik sorolhatók a D1 kategóriába. A rendszám szintén kulcsfontosságú adat, ennek elírása esetén az átírásra 1470 forintot kell fizetni. A sikeres matrica érvényesítést tartalmazó visszaigazoló e-mailt mindenképpen meg kell várni, mert csak ez biztosítja, hogy sikeres volt a vásárlás. Ennek hiánya azt jelzi, hogy az adatok valamiért nem kerültek be a rendszerbe.

(x)

Kapcsolódó hírek