Megbüntették a holland vasutat

iho/vasút   ·   2012.03.16. 15:47

Hollandia infrastruktúráért felelős miniszterasszonya, Melanie Schulz van Haegen-Maas Geesteranus pénzbüntetést szabott ki az NS-re, méghozzá a törvényben megszabott maximális összeget, 2,75 millió eurót. Amennyiben a vasúttársaság javít teljesítményén, csökkenhet a ténylegesen kifizetendő pénzösszeg – írja az International Railway Journal.

A Nederlandse Spoorwegen vonatainak pontosság tavaly rekordszintet ért el: 94,7 százalékuk menetrend szerint vagy öt percnél kisebb késéssel ért célba. Haegen-Maas Geesteranus szerint a büntetés mégis jogos, mivel az utasok elégedettsége az elvárt szint alatt maradt. Az utastájékoztatás, a személyzet rendelkezésre állása és az ülőhelyek száma is kritika tárgyává vált az ügyfelek körében.

Egy évvel korábban is hasonló büntetést kapott a vasúttársaság, akkor – teljesítményének javításával – 2,03 millió euróra tudta lealkudni az NS a befizetendő összeget.

Hasonló szankcióknak vetették alá a vasúti infrastruktúra-kezelőt, a Prorailt. Az állomási információszolgáltatás gyér színvonala miatt 300 ezer eurót kell az államkasszába fizetni. Ráadásként az említett feladatkört át kell adnia az NS-nek.

Hollandiában a Prorail és az NS közszolgáltatási szerződését úgy kötik meg, hogy számtalan minőségi paramétert írnak elő éves szinten. Ha ezeket nem teljesítik a vállalatok, fizetniük kell.

Kapcsolódó hírek