Megépítik Luke Skywalker lebegő motorját

iho/repülés   ·   2012.07.04. 13:38

Egy ausztrál feltaláló, Chris Malloy elkészült a Csillagok háborúja lebegő motorjára emlékeztető járművének prototípusával. A Wired magazin beszámolója szerint a gép papíron meghökkentő teljesítményre képes, és nagyrészt a kereskedelmi forgalomban kapható motorbicikli-alkatrészekből áll – írja az Index.

A szlengben hoverbike-nak nevezett jármű a feltalálója szerint háromezer méteres magasságba képes emelkedni, végsebessége pedig megközelíti az óránként 280 kilométert. A föld feletti lebegésről két hatalmas propeller gondoskodik, amelyek az egész jármű nagy részét kiteszik. A vízszintesen elhelyezett propellereket egy 1170 köbcentis motor hajtja meg, az üzemanyagtartály pedig egy órára elegendő teljesen feltöltve (ez alatt 30 liter normál, ólommentes benzint eszik meg). Az irányítás két karral történik, az egyik a rotorok fordulatszámát szabályozza, a másik a jármű orrát dönti előre-hátra, vagyis nagyjából a gázpedálnak és a magassági kormánynak felelnek meg.

A gép mindössze 105 kilogrammot nyom, a maximális felszálló tömege 270 kiló. A prototípus már kész, de még nem repült, ugyanis a hoverbike egyelőre biztonsági szempontból katasztrofális állapotban van. Malloy mindenképpen szeretné a propellereket lefedni valamilyen módszerrel, hogy ne legyenek balesetveszélyesek, illetve beépített ejtőernyővel ellátni a pilótát. Az ausztrál közlekedési szabályok szerint a járműhöz nem kell külön jogosítvány vagy pilótavizsga. A tömeggyártás elvileg már 2013-ban elkezdődhet, ha a feltalálónak sikerül támogatókat szerezni az ötletéhez.

A hoverbike<br />(fotó: http://hover-bike.com)

Kapcsolódó hírek