Megérkeztek a svájci villamosok a Feketegarami Erdei Vasútra

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2021.05.20. 15:00
CHZ

Tizenhét villamos motorvonat utazott kamionon, hajón és vasúti kocsin Bázelből a feketegarami kisvasútra. 

Tizenhét 760 milliméteres keskeny nyomtávú villamos motorvonat szerelvény érkezett a közép-szlovákiai Feketegarami Erdei Vasútra. A szerelvényeket a Baselland Transport (BLT) üzemeltette a Waldenburgerbahnon, de mivel ott nyomtávváltás mellett döntöttek, így fölöslegessé váltak a kisvasúti szerelvények. Ezeket a Feketegarami Erdei Vasút fellendítése és bővítése érdekében megvásárolták. A szerelvények kalandos úton, több közlekedési eszköz segítségével jutottak el Svájcból a Felső-Garam mentére. Kamionnal szállították őket a bázeli kikötőbe, ahonnan a Rajnán és a Dunán hajóval vitték őket tovább egészen Pozsonyig, ahol újabb átrakodás következett, ezúttal vasúti kocsikra, s így már a célállomásra jutottak. A vasúti szállítást a CER Slovakia bonyolította le. 

A kisvasút tájékoztatása szerint éppen a szerelvények szállítása volt a logisztikailag legösszetettebb feladat, sőt a legdrágább tétel is az egész tranzakcióban. Maga a szállítás negyedmillió euróba kerül, a tizenhét szerelvényt viszont szimbolikus áron, mindössze 80 ezer svájci frankért vásárolták meg. A tervek szerint a régi-új szerelvények Szlovákiában a Feketegarami Erdei Vasút fejlesztésében és bővítésében játszanak szerepet – állandó, menetrend szerinti közlekedést terveznek bevezetni a vonalon. A most megvásárolt vasúti szerelvényeket a nyolcvanas, kilencvenes években gyártották, s még mindig kiváló állapotban vannak. A közép-szlovákiai kisvasút a szerelvényeket a Feketebalog (Čierna Balog) és Zólyombrézó (Podbrezová) közötti, tizenhét kilométeres szakaszon üzemelteti majd, amit a közeljövőben villamosítani is szeretnének. A távlati tervek között szerepel az is, hogy a vasútvonalat a Chopok hegycsúcs lábáig hosszabbítsák meg.

Nézzék meg lenti galériánkat!

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek