Megint a Hainan?!

MTI   ·   2012.09.13. 22:28
cim

Nem kizárt, hogy a kínai Hainan légitársaság visszatér Budapestre, a magyar kormány pedig támogatja a Peking–Budapest járat újraindítását. A kabinet új tárgyalások kezdeményezésére is nyitott egy budapesti székhelyű új nemzeti légitársaság létrehozására – áll Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter írásbeli válaszában.

Az Országgyűlés honlapján olvasható válaszban a miniszter kifejti: a kínai Hainan légitársaság nem zárkózik el a Budapestre való visszatéréstől; az erre vonatkozó végleges döntést azonban a légitársaság anyavállalata hozhatja meg. A magyar kormány a lehető legnagyobb rugalmasságot tanúsítja, és minden tőle telhetőt megtesz a jövedelmezőség érdekében.

Amikor még járt a Hainan Budapestre... A330-as Ferihegyen

Amint a HNA Group felső vezetése meggyőződik a járat gazdaságosságáról, az újraindítás zöld utat kaphat – fogalmaz. Megjegyzi: a kormány a pekingi járat visszaállításának kérdését kiemelt figyelemmel és jelentőséggel kezeli. Jelenleg is folynak egyeztetések és tárgyalások a kínai légügyi hatóság és a Hainan Airlines anyavállalata, a HNA Group illetékes vezetőivel.

Magyarország pekingi nagykövete folyamatos egyeztetéseket folytat a hatósággal, a HNA Grouppal és a Hainan légitársasággal a járat újranyitása érdekében.

A Budapest–Peking légi járat témája a magyar miniszterelnök és a kínai miniszterelnök-helyettes 2012. május 1-jei budapesti találkozóján is szerepelt, ahol a kínai kormány közreműködését kérték az év elején leállt összeköttetés újranyitása érdekében.

A találkozón elhangzott, hogy a magyar fél bármely kínai légitársaság járatindítását illetően nyitott, ugyanis szükségesnek tartja a közvetlen légi közlekedési kapcsolat mielőbbi megteremtését.

„A közeljövőben várhatóan módosul a magyar–kínai légügyi megállapodás is, amelynek célja, hogy egyezményes oldalról is olyan üzemelési környezetet teremtsünk a Hainan Airlines – vagy akár más kínai légitársaság – számára, amely a korábbiaknál szélesebb körű együttműködési lehetőségek kiépítésére és kiaknázására ad lehetőséget.”

Mindebből a fejlesztési miniszter szerint látható, hogy a kormány a legmagasabb szintű diplomáciai eszközök segítségével igyekszik a kínai felet megnyerni a járat újraindítására.

„Szándékunkban áll szakmai egyeztetéseket folytatni a Hainan Airlinesszal annak érdekében, hogy olyan rendszert alakítsunk ki, amelyben hosszú távon biztosított a Peking–Budapest járat üzemeltetése – megmaradva természetesen az Európai Unió vonatkozó jogszabályi keretei között –, és új tárgyalások kezdeményezésére is nyitottak vagyunk egy budapesti székhelyű új nemzeti légitársaság létrehozására” – áll az írásos válaszban.

Kapcsolódó hírek