Megint a szingapúri Changi a világ legjobb reptere

TTG Hírlevél   ·   2012.10.03. 08:00
cim

Londonban adták át a Business Traveller magazin olvasói által minden évben megszavazott „The World’s Best Airport” díjat, melyet immár az egymást követő huszonötödik alkalommal(!) a Singapore Changi International Airport (SIN) vezetősége vehetett át.

Nagy forgalom, kevés késés, jól szervezett működés, persze az utas ebből nem sokat lát, de érezheti<br>(fotók: Changi International)

A távol-keleti légikikötő első ízben 1988-ban érdemelte ki a rangos elismerést. Lee Seow Hiang, a Changi Airport vezérigazgatója az átadási ünnepségen szerényen csak annyit mondott, az ő titkuk az lehet, hogy immár negyed százada kizárólag az általuk indított és fogadott utasok és a repülőtérre érkező látogatók igényeinek kiszolgálására koncentrálnak, és minden fejlesztésüket ennek rendelik alá. Szerinte ennek köszönhető, hogy tevékenységük alapján idén különböző kategóriákban már 18, az elmúlt 31 év során pedig összesen 410 különböző szakmai díjat sikerült elnyerniük.

Ahol a poggyászszalag mellett is kell, hogy legyen virág

Az igazsághoz tartozik azonban, hogy a repülőtér magas színvonala nem teljesen független az immár csaknem fél évszázada önálló távol-keleti városállam fejlődésétől. A mindössze 680 négyzetkilométeres miniállamban alig ötmillió ember él, a lakosság kétharmada kínai, de van itt sok indiai, maláj és európai is. Ennek ellenére bárki tapasztalhatja, hogy a városban kiváló a közbiztonság. A világ második legsűrűbben lakott országában nem érződik a zsúfoltság sem, mert mintegy hatszáz közparkjának köszönhetően a hatalmas metropolis szellős és mindenütt barátságosan zöld.

Lélegzetelállító, mégis barátságos terek

A Changi International Airport az elmúlt évben összesen 46 millió 540 ezer utast fogadott és indított, ez a szám 10,7 százalékkal haladta meg a 2010-es szintet. 2011-ben az air cargo forgalom ennél szerényebb mértékben ugyan, 2,8 százalékkal, de szintén növekedett.

A repülőtér vezetősége idén további bővülést remél, hiszen a nyári csúcsidőszak legforgalmasabb hónapjában, augusztusban 4,28 millió utast indítottak és fogadtak, ami az előző év azonos időszakához képest 10,9 százalékos növekedést jelent, míg a fel- és leszálló gépek száma ugyancsak augusztusban 6,5 százalékkal, 27,4 ezerre emelkedett.

Changi: jövőre is elnyeri a legjobb reptér díját?

Kapcsolódó hírek