Megjelentek a Rail Baltica első tenderkiírásai

iho/vasút   ·   2018.01.11. 11:15
rail_baltica_baltikum_terkep_kislid

Észtországban és Litvániában megjelent a részletes műszaki tenderfelhívások a Rail Baltica néven ismert normálnyomtávolságú vasútvonalra, mely a balti államokat közvetlenül fogja összekötni a közép-európai hálózattal.

A Litvánia, Lettország és Észtország által létrehozott közös vállalat, melynek neve RB Rail, két tenderfelhívást bocsátott ki. Egyikük a Pärnu és Rapla közötti új vasútvonal tervezésére és tervezésfelügyeleti szolgáltatásaira vonatkozik, a másiknak ugyanez a tárgya Kaunas és Ramygala között. Ramygala litván település, Kaunastól légvonalban 73 kilométerre, 1440 lakossal, Pärnu és Rapla pedig 46 kilométerre van egymástól. Pärnu Észtország negyedik legnépesebb települése 51 ezer lakossal.

A tervezett vasút nyomvonala, a vékonyabb vonal a jelenlegi észak-déli vasúti kapcsolatot jelöli (forrás: wikipédia)

A pályázatok benyújtásának határideje január 29.

Jean-Mark Bedmar, az RB Rail vezetõ mérnöke ez alkalomból arról beszélt, hogy a múlt évben elindult a tervezési műszaki iránymutatások előkészítése, és az Eiropas Dzelzceļa līnijas kiírta a tendereket a vasútvonal lettországi személyforgalmi állomásaira. A most megjelent két tenderkiírás csak az előhírnöke a 2022-ig várható számos hasonló pályázatnak.

A tenderkiírások a kétvágányú, villamosított, nagysebességű vasúti pálya al- és felépítményének és a kapcsolódó mérnöki műtárgyak, épületek tervezésére, tervezésfelügyeletére és létesítésére fognak kiterjedni.

A Rail Baltica néven ismert vasútépítési projektnek a balti államok területére 728 km hosszú kétvágányú, villamosított szakasza esik, kiépítésének teljes költséget 3,68 milliárd euróra becsülik. A vonalon teher- és személyforgalom egyaránt lesz. A helsinki kapcsolatot kezdetben vasúti komp jelenti majd, de később sor kerülhet majd a Finn-öböl alatti vasúti alagút megépítésére is.

A rigai főpályaudvar tervezett átépítésének látványterve (forrás: Global Railway Review)

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek