Megkezdődik a BDZ szerkezetátalakítása

iho/vasút   ·   2019.11.08. 15:00
400px_bdz_desiro

A bolgár országgyűlés nemrégiben léptette életbe az állami tulajdonú vállalkozásokat szabályozó közüzemi törvényt. Az ország közlekedési, informatikai és kommunikációs minisztériuma ezt követően hagyta jóvá a BDZ önálló részvénytársaságainak létrehozását. Az alapvető átszervezés várhatóan 2020 januárjának végére fejeződhet be, az új előírásoknak megfelelő teljes átalakítás pedig szeptember végére valósulhat meg.

Hamarosan megkezdődik a BDZ alapvető szerkezetátalakítása, a személy- és teherszállítási részlegek teljesen külön irányítás alá kerülnek (kép forrása: Wikipedia)

A vasúti üzemeltető BDZ EAD vállalatot már korábban, a vertikális elválasztási folyamat részeként létrehozták, az infrastruktúrát egy attól független cég, az NRIC kezeli. A BDZ EAD szerkezetátalakítását követően a BDZ PP végzi majd a személyszállítási, a BDZ TP pedig a teherfuvarozási feladatokat. A két cég eddigi egyetlen, közös vezetőségét több különálló, nagyobb felelősséggel, valamint szélesebb körű képesítésekkel és szakmai tapasztalattal bíró csoportok fogják váltani.

A BDZ EAD szerint habár a két üzemág eddig is nagyrészt önállóan végezte tevékenységét, a szállítási mennyiségek és a pénzügyi teljesítmény folyamatosan romlott, ezért azonnali lépeseket kellett tenni annak érdekében hogy a vállalati struktúrában megvalósuljanak az alaptevékenységekre fókuszáló és a bürokráciát csökkentő modern irányítási koncepciók – számol be a Railway Gazette.

A bolgár országgyűlés még február 7-én fogadta el azt a törvénymódosítást, amely szerint a BDZ-n felül külföldi vasútvállalatok is hozzáférhetnek a bolgár vasúthálózathoz, ezáltal joguk van személyszállítást is végezni.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek