Megmenekül az enyészettől a 103-as Púpos

iho   ·   2015.06.25. 18:45
400px_m40_103_zahony_csepkecsaba

A 42-es számú, Pusztaszabolcs–Dunaújváros vasútvonal mentén található Rácalmás városvédő egyesülete a MÁV közreműködésével még tavalyelőtt rendbe tette a vasútállomást és annak környezetét. A vasúttársaság az állomáson egy apró vasúti kiállítást is tervezett létrehozni: huszonöt évre kölcsönbe adott egy étkezőkocsit és egy gőzmozdonyt, húszmillió forint értékben. A gőzös nem érkezett meg, viszont az étkezőkocsit már tavaly szeptemberben ráhelyezték a még a tizenkilencedik századból származó talpfákon is nyugvó kiállítási sínpárra.

Záhonyban elkészült a 103-as Púpos alapozó fényezése, rövidesen vihetik is Rácalmásra<br>A képre kattintva galéria nyílik!<br>(fotó: Csépke Csaba)

Egy vasútbarát alapítvány a közelmúltban megvásárolta a Záhonyban omladozó M40 103-as Púpost, amelynek külső, az eredeti gyári hangulatot idéző festését is finanszírozták. A mozdony szíve, a jellegzetes hangú Jendrassik-dízelmotor beüzemelhető állapotban van, ám önerőből való mozgásra már sajnos nem képes a közel ötvenéves jármű. A Ganz-MÁVAG által 1967-ben megépített, 1182-es gyári számú dízelmozdonyt 1967. szeptember huszonnyolcadikán vette állományba a MÁV. A Púpos aktív évei során a fővárosi Hámán Kató Vontatási Főnökséghez, később Békéscsabára, majd Záhonyba volt állomásítva.

A hamvaiból lassacskán feltámadó dízel jelenlegi kinézete még nem a végleges állapotot tükrözi: Záhonyban csak alapozó festést, valamint a végleges helyére való szállításhoz szükséges ideiglenes pályaszám- és Start-matricát kapott. A festési munkálatok Rácalmáson folytatódnak: ráteszik majd a klasszikus, csíkos színterv szerinti csíkozást, valamint a gép elejére a sakktábla-mintázatot is. A pályaszám zománctáblán, korhűen vörös csillaggal kerül majd rá.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!

Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek