Megnéztük: ilyenek lesznek az új beléptetőkapuk

iho   ·   2017.08.30. 15:03
00kicsi

A metró Sütő utcai, felszínre nyíló bejáratát augusztus 31-étől használhatják újra az utasok, az újonnan telepített, a Rigó-rendszerhez kapcsolódó beléptetőkapukat fokozatosan tesztelik utasforgalomban is.

Kezdetben, két-három hétig egyszerűen csak át kell haladni a nyitott állásban rögzített kapukon, a jegyeket, bérleteket az eddigiekhez hasonlóan ellenőrök nézik majd, ezután a személyzet nyit majd ajtót befelé menet az utasoknak, kifelé automatikusan nyílnak a fotocellás zárak.

Ez a látvány fogadja az utasokat augusztus 31-étől. A képre kattintva galéria nyílik (Kemsei Zoltán felvételei)

A Deák Ferenc téren a BKK tíz kaput szerelt fel, ezek fele szolgálja a be-, másik fele a kihaladást. irányonként egy-egy kapu szélesebb (hatvan helyett kilencven centiméteres), ezeken kerekesszékkel is kényelmesen át lehet haladni (a mozgólépcsők esélyegyenlőségi megfelelésére ne térjünk ki), a vakvezető sávok is ide irányítanak.

A tesztüzemnek – ha a rendszer többi eleme is ütemterv szerint készül el – jövőre lesz vége, addigra a BKK, valamint a gyártásért, a telepítésért és az üzemeltetésért is felelős Scheidt&Bachmann cég folyamatosan gyűjti az üzemmel kapcsolatos tapasztalatokat, szükség esetén javítva, finomítva a működésen.

Egy kapu közvetlen közelről

Ha már a működésnél tartunk: az idősebbek emlékeznek még az egy forint bedobására nyíló (és brutális erővel összecsapódó) beengedőkapukra, ezért meglepő lehet a vastag plexiajtók finom (és nem is tökéletesen záródó) üzeme.

A végső állapot az elektronikus jegyrendszer teljes körű bevezetésével, és az összesen 810 kaputest és közel 11 ezer, járművekre helyezett érvényesítő készülék telepítésével, a papíralapú jegyek, bérletek kivonásával következik majd be, egyelőre konkrét időpont nélkül.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek