Megnyitották a forgalom előtt Csíkszereda felújított vasúti felüljáróját, a Ligat-hidat

MTI/iho   ·   2023.12.22. 19:44
Csíkszereda, Ligat-híd

A műtárgy a Székelyudvarhely felé vezető DN13A jelzésű országutat köti össze a városközponttal.

A régi, ötven éve átadott felüljáró a betongerendák folyamatos korróziója miatt annyira elhasználódott, hogy felújítása már nem tűrt halasztást. A csíkszeredai városháza két éve kötött szerződést a közbeszerzési eljárás nyertesével, a Strabag Kft.-vel, amely az utóbbi 19 hónapban a régi híd gerendázatát elbontva, másfél méteres gyalogos- illetve egyméteres kerékpársávval kibővítve gyakorlatilag újjáépítette a rámpákkal együtt ötszáz méter hosszúságú, irányonként továbbra is egy-egy forgalmi sávú felüljárót, amelynek a teherbírását múlt héten 34 , egyenként harminc tonnás (sóderrel megrakott) teherautóval tesztelték.

Az új felüljáró korszerű technológiával épült, és mivel nemcsak Csíkszeredát Székelyudvarhellyel, hanem a helyét a gazdaságfejlesztésnek, számtalan vállalkozásnak átadó korábbi „falus városrészt”, a Ligatot is összeköti a városközponttal, ezért Ligat-hídnak nevezték el. A hatvanmillió lejes (4,6 milliárd forint) beruházáshoz a város 17 millió lejnyi (költségvetési, illetve európai uniós) támogatást kapott, a többi a csíkszeredai adófizetők hozzájárulása.

A felújítás egy év kilenc hónapig tartott, ez alatt 650 tonna betonvasat használtak fel, nyolcvan gerendát helyeztek fel, ezek összesen kétezer tonnát nyomnak. 

(fotó: facebook, Tánczos Barna)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek