Mégse lehet folyadékot vinni a repülőre

iho/vasút   ·   2012.07.09. 12:23

Már jövő évben szerették volna eltörölni azt a szabályt, mely szerint az Európai Unió tagországaiban a repülőgépek utasterébe – a reptéri biztonsági zóna üzleteiben vásároltakon kívül – nem lehet bevinni egy decinél több folyadékot, így vizet, üdítőt sem.

A Financial Times németországi kiadásában azt írják: az amerikai és európai hatóságok, a repterek és a légitársaságok hétfői megállapodása szerint a korlátozás három lápcsőbn, 2016-ra szűnik meg teljesen.

Először, 2014-től a tranzitutasok vihetik fel magukkal azokat az italokat, amelyeket az induló reptér biztonsági zónájában vásároltak. Várhatóan 2015-től vezetik be a második szakaszt, ekkortól mindenki vihet magával tetszőleges mennyiségű folyadékot, de azt a kézipoggyásztól elkülönítve, átlátszó csomagolásban kell szállítani. Az utasvizsgáló pontokon, a beléptető kapuknál pedig a repülőterek üzemeltetői kötelesek speciális folyadékvizsgáló berendezéseket telepíteni. Várhatóan 2016-ban jut el az oldás a harmadik szakaszba, akkor az addigra kidolgozandó egyéb szabályokat betartva mindegyik utas korlátlan mennyiségű folyadékot vihet majd magával a repülőgépre.

A lap azt írja, hogy a légitársaságok – és az ügy egyes politikai szereplői – természetesen a tilalom mielőbbi feloldását szorgalmazzák, ám a légikikötők üzemeltetői inkább még több időt szeretnének, hiszen az előírt folyadékvizsgáló berendezések telepítése jelentősen megnövelné a cégek kiadásait.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.