Megszűnhet a négynapos matrica

iho/közút   ·   2011.11.22. 17:03

Megváltozhat jövőre az útdíjfizetési rendszer. A Hír24 információi szerint a kormány radikális változtatásokban gondolkodik. Az egyik szerint a gyorsforgalmi úthálózaton kívül, a főutakra is kiterjesztené az autópályadíjat. A másik, mondhatni még radikálisabb megoldás szerint viszont az is elképzelhető, hogy az eddigi összes díjmentes gyorsforgalmi útszakaszt megszüntetik. (Pl. az M7-es bevezető szakasza.)

A két elképzelésben közös, hogy a motorkerékpárok, valamint a legfeljebb 3,5 tonnás gépjárművek esetében használatos négynapos e-matrica mindkét változatnál megszűnik majd, de cserébe az első megoldásnál az éves D1-es matrica ára a felére csökkenne, azaz körülbelül 20 ezer forintba kerülne. Eszerint a motorosok járnak a legrosszabbul, ők ugyanis eddig féláron vásárolhatták meg a négynapos e-matricát. Az internetes lap úgy tudja, hogy az elképzelésekről szerdán dönt a Versenyképességi tanács.

Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastrukturális területért felelős államtitkára múlt szerdán azt nyilatkozta: több technikai megoldás verseng a használatarányos útdíj megteremtésére, amennyiben eldől, hogy melyiket építi ki Magyarország, attól kezdve másfél év múlva él a rendszer.

Kapcsolódó hírek