Megszűnő menettérti jegyek, drágul az IC-jegy

iho   ·   2013.01.30. 13:00
400px_start_ic

A MÁV-Start február 1-jével megszünteti a menettérti jegyek vásárlásának lehetőségét a száz kilométernél rövidebb utazásokhoz. A Start személyszállítási üzletszabályzata (SZÜSZ) szerint a száz kilométernél nagyobb távolságra váltott menetjegy – ha a díjszabás nem tiltja – az utas kérésére menettérti útra is kiszolgáltatható, ekkor a visszaúti menetjegy az eredeti kiindulási állomásig azonos – vagy az utas kérésére – eltérő útirányon át érvényes.

Március 1-jén a pót- és helyjegyköteles vonatok díjszabása is változik; a módosítás alapvetően az utazás napján váltott jegyeket érinti. A MÁV-Start honlapján közzétett információk szerint a pót- és helyjegyköteles vonatok szolgáltatásáért minimum 330 forintot kell majd fizetni az eddigi 300 forint helyett.

Márciustól már a harmadik generációs Intercity-kocsikon is drágábban utazhatunk - főleg, ha pót- és helyjegyek nincsenek előre megvéve.<br>(fotó: vasutgepeszet.hu)

A pótjegyek ára nem emelkedik: 100 kilométerig 150 forintba kerülnek, 100 kilométernél hosszabb utazásnál az összeg a távolságtól függően nő. A helyjegyekért az eddigi 150 forint helyett már 180 forintot fognak kérni bármilyen távolságra. Azonban ez csak akkor érvényes, ha a jegyvásárlás elővételben, legkésőbb az utazást megelőző nap történik. Az utazás napján megváltott, vagy csúcsidőben (azaz pénteki és vasárnapi közlekedési rend napjain 12–24 óra közötti vonatindulás esetén a vásárlás időpontjától függetlenül) és telefonon megrendelt jegyeknél a helyjegy már távolságtól függően legalább 300 forintot kóstál.

Forintosítva a változásokat, például a 221 kilométeres Budapest-Nyugati–Debrecen utazásra szóló menetjegyhez 535 forintba kerül az IC-szolgáltatás – de csak abban az esetben, ha az IC-jegyeket az utazás napja előtt megvásárolták; az utazás napján ez már 655 forintba kerül. A Budapest-Keleti–Miskolc (182 kilométer) és a Budapest-Nyugati–Szeged (191 kilométer) viszonylatok esetében az előző lehetőségekért 475 és 595 forintot kérnek. Nyíregyházáról a fővárosba Miskolcon és Debrecenen keresztül is 590 és 710 forintos Intercity-jegyárakkal lehet kalkulálni.

A vasúttársaság legutóbb alig néhány hónapja, 2012. szeptember 1-jével, a Volán-társaságokkal egyszerre módosította kismértékben a jegyárképzést. Akkor az öt kilométerre szóló menetjegyek szűntek meg, így azóta a legrövidebb útra is tíz kilométeres jegyet kell váltani. Továbbá a felárköteles vonatokra távolságalapú díjszabást állapítottak meg, a távolsági buszokon pedig bevezették a helyjegykiadást.

Kapcsolódó hírek