Megtartják szombaton a Malév-tüntetést

iho   ·   2014.03.26. 09:55
cim

Levelekben fordultak a Malév volt munkavállalói számos Minisztériumhoz, a Malév felszámolójához és a Fővárosi Munkaügyi Központhoz a még kifizetetlen járandóságaik ügyében.

Üdvözölték a megoldásként kínált lehetőséget, de véleményük szerint az azonnali megoldást nem jelent, ezért továbbra is úgy döntöttek, megtartják a demonstrációt március 29-én az MNV Zrt. és az NFM székháza előtt, olvasható az iho/repüléshez eljuttatott közleményben.

A múlt héten számos írott és elektronikus közlemény jelent meg mind a Fidesz, mind a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium részéről, miszerint a volt Malév-dolgozók két éve kifizetetlen jogos járandóságaikra törvényi előírásoknak megfelelően a bérgarancia nyújt fedezetet.

Egy két évvel ezelőtti tüntetés képei

A hét elején több száz dolgozó írásban kérte a Malév felszámolóját, a nemzeti fejlesztési minisztert, a nemzetgazdasági minisztert és a Fővárosi Munkaügyi Központ vezetőjét, hogy haladéktalanul intézkedjenek a még rendezetlen járandóságaiknak bérgarancia-alapból történő kifizetéséről. Üdvözölték mind a kormánypárt, mind a fejlesztési miniszter azon kijelentését, miszerint a bérgarancia-alap jelent megoldást több éve húzódó problémájukra.

Véleményük szerint ez sajnos azonnali megoldást továbbra sem jelent, hiszen hónapokat kellene várni a törvénymódosításra, a türelmük viszont elfogyott. A dolgozók végső elkeseredettségüknek március 29-én demonstráción adnak hangot Budapest utcáin. A demonstráció keretében petíciót adnak át az MNV Zrt. elnökének, és a nemzeti fejlesztési miniszternek egyaránt, melyben követelik a magyar állam felelősségvállalását a Malév elhibázott bedöntéséért, a dolgozók cserbenhagyásáért és a kifizetetlen járandóságok rendezéséért.

A Malév Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezetei közben felhívással fordultak az egykori alkalmazottakhoz, a szimpatizánsokhoz és repülésbarátokhoz. „Számkivetettek lettünk, és családjaink közül sokan nélkülöznek az átgondolatlan és felelőtlen kormányzati döntések miatt. Elfogadhatatlan számunkra ez a Janus-arcú hozzáállás, miközben a hivatalos propaganda ódákat zeng a kormányzat emberek iránti elkötelezettségéről.”

Mint a felhívásból kiderül, szombaton 13.30-tól az MNV Zrt. Pozsonyi úti székháza előtt gyülekeznek a demonstráció résztvevői, ahol rövid beszédekkel és a petíció átadásával juttatják a vezetők tudtára, hogy: „Még mindig itt vagyunk.” Ezek után zászlókkal, transzparensekkel közösen elsétálnak a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Fő utcai épületéhez, és ott is beszédekre és petíciók átadására kerül sor. A demonstráció 16.00 órakor fejeződik be.

„Ez a mi békemenetünk, a lelkünk békéjéért” – hangzik a felhívás, amelyben a szervezők arra kérnek mindenkit, hozza magával mindazokat, akik szerették a Malévet, és egyetértenek követeléseikkel.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek