Megtöbbszöröződött az automatákból és az interneten vonatjegyet váltók száma

iho/vasút   ·   2019.01.10. 12:23

A vonattal utazók körében egyre népszerűbb az online vásárlás, különösen az e-vonatjegy. 2018-ban már 9,4 millió jegyet vásároltak interneten, ideértve a Vonatinfó mobilalkalmazással történő jegyvásárlást is, míg 2014-ben még hárommillió volt ez a szám. Az internetes jegyvásárlási rendszerben tízből kilenc esetben választják az e-vonatjegyet az utasok. Tavaly az e-vonatjegyekre adott kedvezményeknek köszönhetően a MÁV-Start utasai 787 millió forintot takaríthattak meg. Eközben a vasúttársaság bevétele is nőtt: a jegyautomatás, az internetes és a mobilalkalmazáson keresztül történt jegyvásárlásokat figyelembe véve az öt-, tíz- és húsz százalékos kedvezmények a tavalyi évhez képest 353 millió forintos többletet eredményeztek a MÁV-Start menetdíjbevételében.

Nagyot ugrott az automatás vásárlások aránya is: 2014-ben 3,4 millióan, 2018-ban azonban már négyszer többen, tizennégy és fél millióan éltek ezzel a lehetőséggel a MÁV-Start több mint százötven automatájánál.

Egyre többen ismerik fel az előnyét annak, hogy a menetjegyek okostelefonok, tabletek képernyőjén is bemutathatók a jegyvizsgálóknak. Ez a lehetőség már több mint két éve adott, 2018 nyara óta pedig az Android és iOS operációs rendszerre letölthető Vonatinfó mobilalkalmazásból is lehet e-vonatjegyet vásárolni. A vasúttársaság legújabb jegyváltási megoldása gyorsan népszerűvé vált, hiszen az utasok így akár úton a vasútállomás felé, mobiltelefonon, pénztár előtti sorban állás nélkül is meg tudják venni a jegyüket. A Vonatinfó applikáció jegyvásárlási funkcióján keresztül váltott jeggyel utazott az online jegyet váltók több mint egyötöde, közel háromszázötvenezer utas 2018 utolsó negyedévében, a kétszázharmincezer aktív Vonatinfó-felhasználó közül pedig hetvenötezren regisztráltak is, hogy élni tudjanak a jegyvásárlási lehetőséggel.

A fejlesztések népszerűsítése érdekében a vasúttársaság már több mint egy éve öt százalékos kedvezményt ad az automatából történő vásárlásnál, az e-vonatjegyek pedig tíz százalékkal olcsóbbak, mint ha pénztárban váltana jegyet az utas, a menetrendben @ jelzéssel jelölt, csúcsidőn kívüli vonatokra pedig e-vonatjegy vásárlásánál húsz százalékos árengedmény vehető igénybe a legalább száz kilométeres utazások esetén.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek