Méltón köszöntjük a 001-es Szergejt... Nem

Vörös Attila   ·   2015.05.07. 05:24
400670--IMG_0349-2

Ötvenéves a Szergej! A szovjet őserő, a gázolajfaló dízelszörny, a hatlábú luganszki nagyvas.

Május hetedikén tartják a MÁV História Bizottság konferenciáját, kilencedikén pedig a Szergejünnepet a Vasúttörténeti Parkban. A dátumot az M62 001-es hatósági vizsgájának ötvenedik évfordulója alapján határozták meg még – kapaszkodjanak meg – január 14-én. Azóta eltelt majdnem öt hónap... De ne is ezt nézzük, hanem hogy amikor 2013 őszén bevonult a dombóvári műhelybe a Szergej, szóval eltelt másfél év, és a mozdony sehogy sem áll, bár le van festve, gépészetileg nagyon messze van még a késztől. A szobormozdonyt szerda éjjel hozták fel Dombóvárról mutatóba Budapestre a Vasúttörténeti Parkba, majd a pár napos megjelenés után viszik is vissza a műhelybe.

A 070-es Szilivel halad a Vasúttörténeti Park felé a 001-es szerda éjjel. A festése kitűnő, a pályaszáma pedig M62 001!<br>(fotó: Vörös Attila)

A Vasúttörténetui Park szombati ajánlata: az eseményen – terveink szerint – részt vesz a Dombóváron értő kezek által restaurált M62-001-es, az első magyarországi Szergej, valamint vendégül látjuk a MÁV classic és remot Szergejeit. Az ünnepelt járművekkel együtt bemutatkoznak kortársaik, a második világháború utáni magyar dízelesítés meghatározó járműtípusai: az ABbmot és Bbmot valamint a Rába-Balaton motorkocsik, az M61-es Nohab dízelmozdony, az M31-es és az M40-es dízelmozdonyok.

 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!

Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek