Menekülés Afganisztánból: Magyarország is részt vett az evakuációban, a katonák is hazatértek már

iho/repülés   ·   2021.08.26. 13:40
00_kabuli_mentes

Szerda éjszaka landolt Kecskeméten, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison a Magyar Honvédség két utasszállító repülőgépe, amellyel hazatért az afganisztáni kimenekítési feladatokban részt vevő valamennyi magyar katona.

A Hamid Karzai Nemzetközi repülőteret belülről a volt afgán állam biztonsági alakulatainak maradéka, valamint a koalíciós erők katonái védik. A legnagyobb számban amerikai katonák vannak a repülőtéren több ezren, elsősorban tengerészgyalogosok. Az Egyesült Királyság is majd 1000 fős kontingenst küldött, köztük körülbelül 200-an a 22. Speciális Légi Szolgálat, az S.A.S. Tagja.

Más országok is elsősorban különleges erőket küldtek, a franciák például egy A400M és egy C-130 szállítórepülőgépen szállítottak át műveleti katonákat. A németek a híres Kommando Spezialkräfte (KSK) embereit repítettek Kabulba. Érdekes módon az amerikaiak a németektől kértek H145M helikoptereket, de ennek oka van: a nagyobb amerikai forgószárnyasok sok helyen nem tudnak leszállni az afgán fővárosban, de az is benne van, hogy a tálibok az amerikai típusú, felségjelű helikopterekre esetleg lőnének, és német forgószárnyasokra viszont kevésbé. Egyébként utóbbit erősíti, hogy egyébként az amerikaiak is rendelkeznek UH-72 Lakotákkal, ez a forgószárnyas a H145M amerikai gyártású típuselődje. A spanyolok a Grupo Especial de Operaciones tagjait szállították a Hamid Karzai International Airportra. Valószínűleg megnyerném a fogadást, hogy már szeptemberben megváltozik egyébként a légikikötő neve. A lengyel különlegesek is Kabulban tevékenykednek. Hazánk is részt vett az akciókban a magyar katonák közül sokan többször is teljesítettek szolgálatot Afganisztánban.

NATO-tag és más országok katonai teher- és csapatszállító repülőgépei, bérelt utas és teherszállító repülőgépek repülnek teljesen vagy félig tele, de sokszor alig néhány menekülttel ki az országból, annak a függvényében, hogy a küldő kormányok, azok tisztségviselői, adott terület parancsnokai milyen instrukciókkal látták el az személyzetet.

Magyarország a kecskeméti Repülőbázis két Airbus 319 csapatszállító repülőgépével légihidat képzett az üzbegisztáni Bukhara és Kabul között (más források Azerbajdzsánt említik), onnan pedig az WizzAir repülőgépei vitték hazánkba eddig két A321-es repülőgéppel a kimenekített embereket.

A repülőtéren többek között láthatóak amerikai, brit, francia, olasz, spanyol, belga, svéd és cseh csapat- és teherszállító repülőgépeket, de például Ausztrália is négy, Új-Zéland is egy repülőgéppel részt vesz a menekítésben. Érdekesség, hogy két ukrán felségjelű repülőgép is feltűnt a képeken Kabulban, egy Boeing 737 utasszállító és egy IL-76-os szállító repülőgép. Az ukrán Jevgenyij Jenin külügyminiszter-helyettes augusztus 22-i, vasárnapi bejelentése szerint más emberek eltérítették egyik repülőgépüket. Kedden a gépet gyakorlatilag ellopták tőlünk, ukránok helyett ismeretlen utascsoporttal a fedélzetén repült Iránba.

– A következő három evakuálási kísérletünk sem volt sikeres, mert embereink nem tudtak bejutni a repülőtérre – mondta, később az eltérítés tényét mégis cáfolták az ukránok. Indiai is több C-17-essel és polgári bérelt járattal menekíti az embereket.

A Luftwaffe egyik szállító-repülőgépe először hét fővel tudott visszatérni, miközben a kijelölt ötvenhét követségi dolgozó és további nyolcvannyolc német állampolgár nem jutott fel a járatra. A belgák is hasonlókról számoltak be. A járatok töltöttsége rendszerint azon múlt, hány menekülőt sikerült az illető országnak bejuttatni a repülőtérre.

Jelenlegi információk szerint szeptember 1-jéig az összes amerikai katona elhagyja az országot, a NATO-tagok és több nemzetközi szervezet kérésének ellenére, ez pedig katasztrofális következményekkel járhat az evakuáció szempontjából. Pozitív hír, hogy a feszített repülési tervek és körülmények ellenére egyetlen repülőgép sem szenvedett balesetet.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek