Menet-rendetlenség?

iho   ·   2015.01.19. 13:45
00kicsi

Kezdjük azzal, hogy munkatársunk polcán bizony ott díszeleg a 2014–2015-ös menetrendi évre kiadott könyvecske. Még decemberben vásárolta, az érvénybe lépés napja tájékán. Januártól azonban úgy tűnik, lehúzta a Start a rolót, „van, de nem árusítható” felkiáltással küldik el a pénztártól a vásárolni szándékozót, Záhonytól Hegyeshalomig mindenütt. Az alább olvasható indoklás szerint ugyanis a jegypénztár jegyvásárlásra való, különben is csökken az igény a nyomtatott menetrendre. Na de emiatt eltűnik az összes pénztárból a könyvecske?

Kérdésünkre a MÁV Zrt. Kommunikáció a következőt válaszolta: „a menetjegyek értékesítéséhez jelenleg nem szükséges NAV rendszerbe bekötött pénztárgép alkalmazása, mert az értékesítési rendszer zárt és központilag (szerver alapon) ellenőrzött.  Jelen korlátozás egyéb, olyan kiskereskedelmi tevékenységbe sorolt termékeket érint, amely a vonatkozó állásfoglalás szerint nem szorosan köthető a közszolgáltatásokhoz. A változás nem érinti a jegyvásárlási lehetőséget,  a MÁV-START Menetrendkönyv tartalma – megegyező formában – ingyenesen elérhető a vasúttársaság honlapján.”

A 2014-2015-ös menetrend. Kinek van meg?

Hozzátették: a nyomtatott menetrendkönyvek szerepe egyre jobban csökken az utastájékoztatáson belül, a módosítások bejegyzése (fedvények) bonyolult. Az utasok többsége az Elvira neten és okostelefonon elérhető verzióiból, továbbá telefonos és személyes ügyfélszolgálat igénybe vételével tájékozódik. Jelenleg egy helyen – a Keleti pályaudvar személyes ügyfélszolgálatán – vásárolható meg a menetrendkönyv, a további lehetőségek kidolgozása még folyik. Az aktuális információk a menetrendárusítással kapcsolatban a MÁV-Start honlapján érhetők el.

Szerkesztőségünk megkeresésére válaszolt a Data-Press Kft., a VMAEF-pénztárgépek fejlesztő cége is. Ezek a gépek szoftveresen alkalmasak lennének a menetrend árusításából származó bevételek kezelésére is, azonban nem NAV-engedélyesek, így számlát vagy nyugtát kiadni nem tudnak. Habár a MÁV-Start nem rendelte meg, de a cégnél saját kockázatra folyik egy, a közlekedési vállalatokra érvényes jogszabályoknak megfelelő, azaz egyéb termékek árusítására is alkalmas, számla-, és nyugtakiadásra képes pénztári rendszer fejlesztése, amelynek alkalmazására, üzembe állítására folyamatosan keresik a lehetőséget a közlekedési vállalatoknál.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek