Menetrendváltás és építkezés Keleten

Szabó István   ·   2014.12.16. 08:45
00kicsi

Menetrendváltásra, a tervezett időpontban, befejeződött Püspökladány állomás átépítésének 4/b üteme is. Ezzel az állomás pálya- és felsővezeték-építése kilencven százalékban elkészült. Kezdődhet az év végi pályaépítési szünet.

A legendás Tisza utolsó útja a Keleti pályaudvar felé<br>A képre kattintva galéria nyílik<br>(a szerző felvételei)

A püspökladányi forgalomba helyezésre Debrecenből induló bizottsági tagok az utolsó Tisza IC-vel utaztak a helyszínre. A közönyös világ, a média nem érdeklődött az esemény iránt, mindössze pár lelkes vasútbarát búcsúzott az egykor híres, legendás „Birodalmi”-tól, és a mozdonyvezető saját kezűleg készített kiírása tudatta a világgal, hogy lezárult egy fejezet. Biztos fogunk még más fórumokon olvasni erről a legendás vonatról, amely a hetvenes években 12–16 kocsival és nyári időszakban még két párjával (Puskin és Budapest expressz) járta a Moszkva–Budapest utat.

A Püspökladányban elkészült létesítmények látványa és a véghajrá

A bizottság az ideiglenes forgalomba helyezés feltételeinek teljesülését megfelelőnek ítélte. Visszaállhatott több mint fél év átszállásos vágányzár után Püspökladány és Püspökladány-Vásártér között, a 128-as, Békéscsaba–Kötegyán–Vésztő–Püspökladány vasútvonalon is a vasúti forgalom, a páros állomásfej elkészültével.

Az ország legnagyobb és máig legzavartalanabbul folyó vasútépítésének véghajrájában most pár hetes téli szünet következik. Tavasszal már csak Püspökladányban folynak pálya- és felsővezeték-építési munkák.

Újra közvetlen vonat közlekedik – tizenkét év után – Debrecenből Bécsbe

Újraindul tizenkét év után a Debrecen–Bécs közötti közvetlen vasúti összeköttetés. A lengyel kocsikból kiállított vonat a 007-es Teknővel az élen indult az első útjára. Magyar virtus szerint, már az első vonat is két perc késéssel indult. Gyakorlati jelentősége nem volt, hiszen annak ellenére, hogy budapesti fejpályaudvarra nem megy a vonat, a „bölcs” menetrendszerkesztő Kőbánya-Kispesten tizenöt perces tartózkodást épített a menetbe... Tényleg a fejekben van nálunk az igazi baj...

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek