Merénylet a repülőtéren

iho/repülés   ·   2012.02.27. 08:56

A kelet-afganisztáni Dzsalálábádban végrehajtott támadásnak eddig kilenc halottja van. A tálibok vállalták a felelősséget az akcióért, amely bosszú volt a bagrami amerikai támaszponton történt Korán-égetések után – írja a Népszabadság.

Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát gépkocsijával hétfő reggel a dzsalálábádi repülőtér bejáratánál, kilenc embert rántva magával a halálba. A támadó röviddel hajnalhasadás után hajtott neki gépkocsijával a repülőtér kapujának, és felrobbantotta magát. Ékesszólóan jelzi a detonáció erejét, hogy legalább négy, közelben parkoló gépkocsi semmisült meg.

A merényletért a 2001-ben a hatalomból elűzött tálib mozgalom vállalta a felelősséget. Zabihulla Mudzsahid szóvivője bejelentése szerint az akció megtorlás volt a bagrami amerikai támaszponton történt Korán-égetésekért, amelyek miatt két magas rangú katonatiszt is meghalt már.

A halálos áldozatok között van hat polgári személy, két reptéri biztonság őr és egy katona. Justin Brockhoff NATO-szóvivő szerint az atlanti szervezet helyi missziója, az ISAF kötelékében szolgáló katonák nem haltak meg a robbantásban, jóllehet a tálibok azt állították, hogy az öngyilkos merénylő a katonák őrségváltásakor robbantotta fel magát.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.