Mi a világkereskedelem legfontosabb eszköze? A raklap!

iho   ·   2022.12.26. 18:00
00_raklap_rock

Raklapok nélkül a világkereskedelem egyszerűen leállna. Magyarország jó úton halad abba az irányba, hogy regionális raklapnagyhatalommá váljon.

Raklap konferenciát tartott még Karácsony előtt a skandináv gyökerű, budapesti székhelyű PalletBiz. A vállalatcsoport új megközelítéssel, ügyfélre szabottan, faltól falig kínál igény szerinti raklapmegoldásokat. A PalletBiz hálózatalapú rendszerben nemzetközi szinten gondoskodik raklapok gyártásáról, rendelkezésre állásáról, valamint újra felhasználásáról is. Hálózatuk alapja a termelési egységek, a csomagolóanyagok forgalmazására szolgáló raktárak és anyagmozgatási rendszerek országokon átívelő láncolata helyi partnerek közreműködésével.

Thomas Gents, a PalletBiz működtetési igazgatója elmondta, hogy céljuk a további bővülés. A PalletBiz 1998-ban indult Európában, és komoly növekedési pályára állt. A jelenleg 24 millió euró bevételű cégcsoport éves növekedése eléri a huszonhét százalékot – az iparági átlag öt százalék körül teljesít –, ötszáznál is több ügyfelet szolgál ki hét régióban, és gyorsan bővül franchisehálózata is.

(fotók: PalletBiz)

A PalletBiz legújabb, Magyarországról induló befektetései Romániában és Dél-Afrikában valósulnak meg. Ehhez kapcsolódóan Andre Kruger, a dél-afrikai régió vezetője aláhúzta, hogy a Dél-Afrika Ehlanzeni körzetében elindított fűrészüzem társadalmilag is nagyon fontos, mert munkalehetőségeket teremt a helyi közösségeknek.

A PalletBiz magyarországi partnere a Sebestyén Wood. A családi vállalkozás harminc évvel ezelőtt indult el évi 40 ezer szabványos és 40 ezer egyutas raklap kézi gyártásával. Folyamatosan fejlesztették a telephelyet, a gyártástechnológiát, és 2017-ben a szegezést is automatizálták egy speciális géppel, ami elsőként náluk volt az országban. Sebestyén Gábor, a cég ügyvezetője elmondta, hogy 2018-ban vette át édesapjától a céget, és a generációváltást az alapértékek megtartásával új rendszerek bevezetése és további gépesítés kísérte.

Zombori Lilla, a PalletBiz fenntarthatósági és franchising vezetője hangsúlyozta, hogy iparágukban nagy jelentőségű a fenntarthatóság. A folyamatokat és a raklapokat is cél szerint úgy igyekeznek tervezni, hogy azokat hatékonyan és minél tovább lehessen felhasználni, életciklusuk végén megfelelően újra hasznosítani, és fontos hozzájárulni a fenntartható erdőgazdálkodáshoz is. A vállalati kultúrában a fenntarthatóság mellett kiemelt figyelmet kapnak a kollégák is, akiket marginalizált csoportokból is keresnek.

A rakodólapok kezdeti konstrukcióit már az ókori Egyiptomban is használták, és azok nem is térnek el nagy mértékben a maiaktól, ismertette a raklapok történelmét Nagy Miklós, a Csomagolási és Anyagmozgatási Szövetség főtitkára. A rakodólapok alkalmazása az iparban már a XX. század elején megjelent.

A hadiipar a II. világháborúig nem igazán vett tudomást a rakodólapok és az anyagmozgató gépek jelentette előnyökről, a háborús helyzet, a katonai felszerelések és egyéb ellátmányok harctérre való gyors eljuttatása azonban rákényszerítette a katonai vezetőket a hatékony technika bevezetésére. Ettől kezdve számítjuk a rakodólapok robbanásszerű térnyerését, amely maga után vonta csomagolástechnikai fejlesztések egész sorát, így az egységrakomány-képzés, rögzítés anyagai, gépek-géprendszerek, robotok, számítástechnikai optimalizáló programok innovációit.

A raklapokkal a belsőépítészetben, építészetben, bútor tervezésben, kertépítésben, várostervezésben, közösségi terekben, műalkotásokban is találkozhatunk, fejtette ki Rosta Péter, a Soproni Egyetem művésztanára. Hozzátette, hogy egyetemükön a raklap szerepet kap, mint diplomamunkák tárgya, faanyag udományok alanya, tantárgyi tematikák és kurzusok, kutatások és publikációk tartalma is.

A PalletBiz képviselői kérdésekre válaszolva elmondták, hogy nagy lehetőséget látnak a közép-kelet-európai régióban, amelyet üzletileg az „új Európának” tekintenek, nagy fejlődési potenciállal. Magyarország különösen vonzó, mint e növekedés egyik regionális központja. Utaltak arra is, hogy a szakember utánpótlás számukra is fontos, elsősorban a mérnöki és üzleti tervezési területeken. Kiemelték, hogy a raklap gyártása, logisztikája és újrafelhasználása mellett óriási jelentőségű a raklapok menedzsmentjével kapcsolatos üzleti tanácsadás, amellyel abban segítenek ügyfeleiknek, hogy a raklapokhoz kapcsolódó költségeiket optimalizálják, hatékony legyen a raklapok rendelkezésre állása és ezzel együtt a megszakítás nélküli folyamatosságot a raklapok körforgásában.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek