Milyen aranyos e szócska...

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2015.06.16. 13:45
kiskep

A 362-es sorozatú, személyszállítában használatos cseh villamos mozdonyt nem kell bemutatni. Van azonban egy olyan példány, amelyet igen. Ez a 362.600 – 9-es pályaszámú működőképes keskeny nyomtávú villamos mozdony, amelyet a dél-morvaországi Vracov településen találunk. Az Ász, vagy csehesen csak eszó becenévre (a régi jelölési rendszerben ES 499) hallgató mozdony élethű kicsinyített mását Zdeněk Iš és családja kertjében látogathatjuk meg.

A mozdony a 600-as pályaszámot a 600 milliméteres nyomtáv miatt kapta<br>(fotók: Martin Harák, ČD)

A családi projektbe barátok is bekapcsolódtak, segítették a kétéves munkát. A 362-es sorozatú mozdony hiteles mása teljesen működőképes, egy 380 voltos Siemens aszinkron elektromotor hajtja. A mozdonyt frekvenciaváltó vezérli, amely a 220 voltos háztartási energiaforrásból nyert áramot 380 voltra transzformálja. A vezetőálláson is sok minden hasonlít az eredeti mozdonyéhoz, hasonlóan vezérelhető, mint az eredeti 362-es. A különböző mérőműszerek és kijelzők is valós adatokat mutatnak, a keskeny nyomtávú mozdony sebességmérővel, irányváltó karral is fel van szerelve. Az sem elhanyagolható, hogy a Cseh Vasutak uniformisszíneiben pompázik, s ez nem csak a mozdonyra került rá, hanem a rákapcsolt kocsikra is. Kijáráskor a mozdony a jellegzetes tirisztorok sípolásának hangját is utánozza, a mozdonykürt is hiteles.

A vezetőálláson működő mérőműszerek reális adatokat mutatnak

A vracovi kerti vasút hossza csaknem fél kilométer, az építése 2007-ben kezdődött, akkor még csak egy húszméteres pályával, fokozatosan bővült a jelenlegi nagyságára. A pályán biztosítóberendezés is működik, van több sorompóval ellátott átjáró is, váltók, kitérők és fordulók is. A pálya 220 voltos árammal villamosított, sőt hangos bemondó is működik az állomáson.

Szinte ellátni odáig... Tiszta időben

A keri vasút helyileg Magyarországhoz is közel van, hiszen Vracov település Hodonín közelében található, Budapestről körülbelül 300 kilométerre, Győrtől csupán 185 kilométerre.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!

Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek