Minden centi számít

Vörös Attila   ·   2012.04.12. 14:30
300

Van az úgy, hogy egy fotóhelyen többféle látószöggel is lehet értékelhető képet készíteni, azonban ha a vonat nem elég lassan jön, akkor nincs idő az objektív esetleges cseréjére. Tovább nehezíti a helyzetet, ha az egyik kép elkészítéséhez mondjuk tíz méterrel arrébb kell állni. Ilyenkor nemcsak vissza kell érni a másik pozícióhoz, hanem gyorsan is kell jól komponálni. Sokszor komoly versenyfutásra van szükség mindkét kép sikeréhez.

Nagy segítség, ha két fényképező is az ember rendelkezésére áll. Az egyiket, célszerűen a későbbi fotót lövőt érdemes állványon előre beállítani, hogy már csak a gombot kelljen nyomni az első gép fotója után.

Csatatér a mecsekjánosi dombon. Állványon a második beállítás felszerelése, az élesség, az expozíció már beállítva, csak a gombot kell nyomni

A minapi komlói fotózásomnál tudtam, hova megyek, és hogy ott kipróbálnék egy új kompozíciót is. De az alapkép is a kedvencem a vonalon, és ha már kifejezetten értelmes (tíz kocsi már szép hosszú arrafelé) tehervonat jött, mindkét fotót meg akartam csinálni. Így otthonról a régi fényképezőt is a poggyászba raktam, majd egy dombóvári csövezés után hajnalban a mecsekjánosi dombon a fotóscucc összerakásakor ért a napkelte. Némi aggodalommal töltött el, hogy a két kép készítési helye között a közepesen nehéz terepen futva is több másodperces távolság van, és a mozdony két képen levő helyzete közt sincs sokkal több.

A régebbi fényképezőm jelenleg (valószínűleg örökre így marad, nem költök az exponálógomb paneljének húszezres javítására) csak távkioldóval süthető el. A siker érdekében két fadarabbal az alábbi képen látható konstrukcióban hosszabbítottam meg a gombot az első kép felőli érkezési irányomba.

Van eredeti megoldás 5-ször ennyiért, van infrás, rádiós, mindenféle, akár egészen furcsa távkioldó. Nekem az utángyártott, drótos megoldás a tuti, és az olcsó, bár egy jól megbízható rádiós kioldó a futástól is megkímélt volna. De valahogy nem szeretem, ha nem hallom, hogy elkészült a kép, inkább futok egy kicsit

Persze lehet azt mondani, hogy fölösleges, meg minek erről cikket írni valami érdekesebb téma helyett. Azonban ennek a furmánynak most tényleg volt értelme, az első kép után rohanva hátra sem néztem (a Szergejt lehetett hallani, hogy nagyon közel van), csak ráraboltam a távkioldóra. Az elkészült 6 képből négyen még rajta van a mozdony is, a sorozat korábbi tagjain ráadásul az eltervezett pozícióban. Lehet, hogy ha még egy métert kellett volna mennem, már nem sikerült volna a második kép...

Az egyik képhez 80-90 mm-es gyújtótávolságra, a másikhoz 28 mm-re volt szükség, így két objektívvel, két vázzal dolgoztam. Gyorsabb és hatékonyabb így, csupán a régebbi váz kisebb felbontása a (nem túl súlyos) veszteség

Kapcsolódó hírek

Blog Utasellátó

A PR jelentése és legmodernebb eszközei

iho   ·   2022.09.22. 11:20

A PR jelentése ma már széles körben ismert, azonban sok cég, ha PR-tevékenységről van szó, ma is inkább csak a sajtómegjelenésekben gondolkodik, holott a PR-nak sokkal több eszköze van, amelyet hatékonyan lehet használni az üzleti célok elérése érdekében. Ha érdekel, milyen PR-eszközöket érdemes ma alkalmaznod vállalkozóként, olvass tovább!

Blog Utasellátó

Ingyenes hirdetés Magyarország egyik legnépszerűbb ingatlanportálján

iho   ·   2022.09.06. 08:15

Amikor ingatlan eladásról van szó, akkor a többség egyszerűen megbíz egy ingatlanost, aki a szakértelmével leveszi a terhet az eladók válláról. A jó ingatlanos az érdeklődőket is megszűri. Egyre többen vannak azonban olyanok, akik elég affinitást éreznek magukban ahhoz, hogy saját maguk keressenek vevőt az ingatlanukra. Lássuk, hogy milyen lehetőségeik vannak az ingatlant eladni szándékozóknak Magyarország egyik leglátogatottabb ingatlan hirdetési portálján.