Minden ötödik megbüntetett autós vett utólag e-matricát

MTI/iho   ·   2015.03.09. 20:11

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ebben nincsenek benne azok, akik nem várták meg a pótdíjfizetési felszólítást, és a türelmi időnek köszönhetően még a rendszerbe kerülés előtt megvették a jogosultságot. Akik januárban érvényes e-matrica nélkül közlekedtek díjköteles útszakaszokon, de legkésőbb február 28-áig a jogosulatlan úthasználat helye szerinti megyei vagy éves országos matricát vásároltak, azoknak sem a pótdíjat, sem az 1470 forintos szolgáltatási díjat nem kell megfizetniük.

Az adatok szerint összesen 860 ezer megyei e-matricát vettek az autósok január 1-jétől március 8-áig, és mintegy 17 ezer visszaváltását kezdeményezték február 1-je és március 8-a között, miután február 1-jétől egyes szakaszok ismét díjmentesek lettek, illetve változtak a matricák területi érvényességére vonatkozó szabályok. A feleslegessé vált megyei e-matricákat március 15-éig lehet visszaváltani, így ez az utolsó hét. A NÚSZ változatlanul azzal számol, hogy összesen mintegy 20 ezer megyei e-matricát fognak visszaváltani az autósok. Az újdíjfizetési szolgáltató felhívta a figyelmet, hogy azok a január 1-je és január 31-e között megvásárolt megyei e-matricák válthatók vissza, amelyeket csak a február 1-jétől újból díjmentes úthálózaton használtak, vagy a megyei e-matricák területi hatályának újraértelmezése miatt feleslegessé váltak. A megyei e-matricákat elektronikus vagy postai úton, illetve személyesen a NÚSZ Zrt. országszerte tizenhét helyen megtalálható ügyfélszolgálati irodáiban lehet visszaváltani, az értékesítési pontokon – benzinkutakon – nincs lehetőség erre.

Elektronikus úton a nemzetiutdij.hu honlap „Megyei e-matrica visszaváltása” menüpont alatt található elektronikus űrlap kitöltésével váltható vissza a feleslegessé vált e-matrica. A személyes vagy a postai ügyintézés esetén is érdemes felkészülni, és letölteni az igényléshez szükséges formanyomtatványt. Az ügyintézéshez ezen felül a megváltott e-matrica megvásárlását igazoló ellenőrző szelvény vagy a nyugtázó értesítés – például sms, e-mail – szükséges. A visszaváltást elektronikus úton és személyesen a gépjármű üzembentartója, a gépjármű jogszerű használója kezdeményezheti, postai úton csak az üzembentartó járhat el.

Az adatok szerint január 1-je és március 8-a között az éves országos matricából 266 ezer fogyott, tavaly ugyanebben az időszakban 214 ezer. Havi jogosultságot 196 ezren váltottak, a tavalyi 266 ezerrel szemben. Heti (10 napos) matricából 1 millió 79 ezret vettek, míg tavaly ilyenkor 1 millió 107 ezret. A megyeiekkel együtt összesen mintegy 2,4 millió matricát adtak el, amelyből bruttó 20,85 milliárd forint folyt be. Tavaly ugyanebben az időszakban mintegy 1,6 millió e-matrica fogyott, ebből bruttó 14 milliárd forint volt a bevétel – közölte a NÚSZ.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Ellátási lánc Közút Zöldút Logisztika Szállítmányozás Haszonjármű Alternatív hajtás

Duplájára növelt, bioüzemanyaggal hajtott kamionflottával érkezett a DHL a Hungaroringre, a Forma–1-es hétvégére

iho   ·   2024.07.18. 19:05

Az idei szezonban a bioüzemanyaggal üzemelő kamionok száma több mint kétszeresére, összesen harminchét kamionra nőtt az európai szakaszon. Minden egyes kamion átlagosan nyolcvanhárom százalékkal csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást a dízelüzemű társaikhoz képest.