Minél tovább vár, annál kevesebb helyből válogathat: már a jegyek fele elkelt a június 18-ától szeptember végéig közlekedő Adria Intercitykre

MÁV/iho   ·   2024.05.19. 09:00
00_adria_ic_horvatorszag

Autók a tenger felé? A MÁV szerint az Adriára semmiképpen!

A MÁV-Start egyik legnépszerűbb éjszakai járata, az Adria Intercity olyan népszerűvé vált az elmúlt években, hogy idén két hónappal az elővételi jegyértékesítés indulása után már közel 7 ezer jegy fogyott el, ami a tavalyi összes jegyeladás, azaz a közel 14 ezer jegy felét teszi ki. A június 18. és július vége között induló Adria IC-k foglaltsága a fekvőhelyes részben kilencven százalék körüli, míg a hálókocsiknál ez az arány hatvanöt százalékos. A kiemelkedő érdeklődésre való tekintettel a MÁV-Start úgy döntött, hogy már a június 18-i indulástól tervezi plusz fekvőhelyes kocsi beállítását. A horvát tengerpartot Budapesttel összekötő járat szeptember 30-áig heti három alkalommal közlekedik háló-, fekvőhelyes és étkezőkocsival. Azok, akik a nyáron vonattal utaznának az Adriára, augusztusra vagy szeptemberre még akár kedvezményes jegyeket is találnak.

Egy-egy hosszabb utazás esetében is az éjszakai vonat választása a legzöldebb közlekedési lehetőség, a repülésnél lényegesen kisebb károsanyag-kibocsátással jár. Azt is egyre többen felismerik, hogy éjszaka vonattal utazni nem csak környezettudatos döntés, de az utazások napjára megspórolható a szállodai költség, elkerülhető a kényelmetlen repülőtéri transzfer és nincs szigorú ellenőrzés, sem csomagkorlátozás. A 2022-ben a The Guardian Európa tíz legszebb vasúti vonalon közlekedő járatok közé választott Adria Intercityvel is, amivel tavaly már közel 14 ezren jutottak el Magyarországról Splitbe.

Az Adria Intercity Split központjába érkezik, az óváros és a kikötő közvetlen szomszédságába. A 789 kilométeres táv nagy részét át lehet aludni, így az utazás nem fárasztó a család, a társaság egyetlen tagjának sem. A járat minden kocsija légkondicionált, a fülkékben pedig konnektorok is találhatók.

Az Adria IC a Keleti pályaudvarról 18:45-kor indul, a Balaton déli partján haladva éri el az országhatárt, majd a Dinári-hegységben a tengerszint felett közel 900 méter magasan fekvő hágók leküzdése után ereszkedik le a tengerpartra, Splitbe, ahová 9:49-kor érkezik. A vonat visszafelé Splitből 17:54-kor indul, Budapestre másnap 9:35-re érkezik. Az Adria IC-re Budapesten (Keleti pályaudvar és Budapest-Kelenföld) kívül Székesfehérváron, Siófokon, Fonyódon, Balatonszentgyörgyön, Nagykanizsán és Gyékényesen lehet felszállni, illetve hazafelé leszállni.

A családoknak, baráti társaságoknak a fekvőhelyes kocsik négy vagy hat ágyas fülkéi jelentenek kedvező árú, de mégis kényelmes és biztonságos alvási lehetőséget, míg a párokat és a kisebb családokat az egy–három ágyas hálókocsi-fülkékben egy különleges gördülő szállodai szoba élménye várja. Minden utast este ásványvízzel, reggel pedig meleg itallal és reggelivel várja MÁV-Start – a hálókocsiban utazók pedig többféle reggeli menü közül választhatnak, amit az étkezőkocsiban is elfogyaszthatnak. A kocsik utaskísérői a teljes út során gondoskodnak az utasok kényelméről és biztonságáról, és további ételek és italok is vásárolhatók a szerelvényen. Az étkezőkocsiban forinttal, euróval, bankkártyával, valamint Magyarország területén valamennyi SZÉP-kártyával is lehet fizetni.

Az út során folyamatosan nyitva tartó étkezőkocsin meleg vacsorával és reggelivel, valamint széleskörű italválasztékkal várják az utasokat, ami kiváló helyszín lehet késő esti beszélgetésekre az aludni szándékozó utastársak zavarása nélkül. Reggel a tengerhez közeledve reggelihez terített asztalokkal fogadják az utazókat.

A csendes futású kocsikból álló járaton mindenki megtalálhatja a neki megfelelő szolgáltatást, akár a kedvező ár, akár a minőség a legfontosabb. A hat- és négyágyas fekvőhelyes kocsikba már személyenként 49 eurótól, a pároknak és a kisebb családoknak kényelmesebb egy-, két- és háromágyas hálókocsi-fülkékbe már 88 eurótól foglalhatók jegyek.

Külön kedvezményeket kínál a MÁV-Start a családoknak a már 6–15 éves korú gyerekeknek is igénybe vehető, 30 eurótól elérhető gyerekjegyeknek köszönhetően. A nagyobb családoknak, csoportoknak, baráti társaságoknak privát fekvőhelyes fülkét foglalhatnak három–hat utasnak, akár 256 euróért.

Az Adria Intercity hálókocsijában utazó utasok a Keleti pályaudvaron igénybe vehetik a Prémium várót is, ahol díjmentesen fogyaszthatnak harapnivalókat és szendvicseket, továbbá üdítőitalokat, valamint a vonat közlekedési ideje alatt idén is kapható lesz a népszerű Adria-koktél is.

Az Adria Intercity mellett a MÁV-Start idén is közlekedteti a Retró Istria expresszvonatot, ami Budapest és Koper, illetve Rijeka (Fiume) között közlekedik június 28-ától augusztus 31-éig naponta, mindkét célállomásra ülő-, fekvőhelyes és hálókocsival.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek